26 szavazattal győzött a miskolci fideszes

2012.04.22. 22:45 Módosítva: 2012.04.22. 22:54
Öt körzetben tartottak vasárnap időközi választásokat. Miskolcon és Pesthidegkúton kormánypárti képviselőket választottak, Szobon, Sajószögeden és Erdősmecskén független polgármestereket.

Miskolc

Takács Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje lett Miskolc 2-es számú választókerületének új képviselője, miután rá szavaztak a legtöbben a vasárnap tartott időközi választáson. A képviselői posztért öt pártjelölt indult. A terület 8540 választásra jogosult lakója közül 2685-en mentek el szavazni, 25 cédula érvénytelennek bizonyult.

Takács Gáborra 1055-en voksoltak, Ruskó Zoltán (MSZP) 1029, Körmöci Attila (Jobbik) 415, Csanádi Béla (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 99, Emődi Zoltán (LMP) 62 szavazatot kapott.

Miskolc Martin-kertváros és Szirma választókerületében azért írták ki az időközi választást, mert a térség korábbi önkormányzati képviselője, Giákné Bobály Judit (Fidesz-KDNP) tavaly december 26-án elhunyt.

Pesthidegkút

Az időközi önkormányzati képviselő-választást Budapest II. kerületében: a pesthidegkúti 13-as számú egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje, Makra Krisztina a szavazatok 57,06 százalékát (744 voks) szerezte meg. A második helyen a független  Berger Antal végzett 32,13 százalékkal (419 szavazat), míg a harmadik a Jobbik jelöltje, Biró Barna lett 10,81 százalékkal (141 szavazat). Korábban az MSZP, az LMP és a DK is a független jelölt támogatására hívott fel.

A választópolgárok több mint negyede, 26,3 százaléka jelent meg. A hivatalos eredmény ellen két napig lehet jogorvoslattal élni. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a korábbi önkormányzati képviselő, Bándy Péter (Fidesz-KDNP) február 15-i hatállyal lemondott mandátumáról.

A II. kerületi képviselő-testületben Láng Zsolt kormánypárti polgármesterrel együtt - a szabad mandátum nélkül - a Fidesz-KDNP-nek 14, az MSZP-nek három, az LMP-nek két, míg a Jobbiknak egy mandátuma van. Ha a választási eredmény jogerőre emelkedik, a 21 fős önkormányzati testületnek 15 kormánypárti tagja lesz.

Erdősmecske

Erdősmecskén Benkovics Győzőné független jelölt nyerte a polgármester-választást. A győztes 138, míg szintén független vetélytársa, Keller János korábbi községvezető 126 szavazatot kapott. A helyi képviselő-testület négy tagját tizennyolc független jelölt közül választották ki a helybéliek.

A 405 lakosú Erdősmecske 325 választópolgárából 264 járult az urna elé, érvénytelen szavazat nem volt. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a képviselő-testület nem tudott együttműködni Keller Jánossal, ezért idén január végén feloszlatta magát.

Sajószöged

Gulyás Mihály független jelöltet választották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószöged polgármesterévé. A posztért négyen indultak: Gulyás Mihályra, a település eddigi alpolgármesterére 339-en szavaztak. A szintén függetlenként induló Tóth József 323, Vona Tamás alpolgármester pedig 250 voksot kapott, míg a Jobbik színeiben magát megmérettető Földi Istvánt 65-en támogatták. Az 1925 választásra jogosult sajószögedinek több mint a fele szavazott, a részvételi arány 51 százalékos volt.

A 2250 lakosú községben a korábbi polgármester halála miatt kellett kiírni a voksolást.

Szob

A független Remitzky Zoltán nyerte a megismételt időközi polgármester-választást vasárnap Szobon, a második helyen a szintén független Szőke István, a város leköszönő vezetője végzett, ugyanúgy, mint a március 25-i időközi választáson.    A harmadik jelölt, Medveczki Zoltán (független) három napja visszalépett.

Együd Bertalan tájékoztatása szerint a most vasárnapi voksoláson 1317-en járultak az urnához, ami 57,5 százalékos részvételt jelent. A győztes, Remitzky Zoltán (aki korábban már vezette Szobot) 715, a mögötte végzett Szőke István 602 voksot kapott.

A 2870 lakosú Szobon március 25-én azért tartottak időközi polgármester- és képviselő-választást, mert a független képviselőkből és polgármesterből álló héttagú helyi testület a munkakapcsolat elnehezülésére hivatkozva január elején feloszlatta magát. Míg a képviselő-választás sikeresen lezárult, addig a polgármester-választás végeredményét a három jelölt közül az utolsóként "befutó" Medveczki Zoltán megóvta, kampánycsendsértésre hivatkozva.

Akkori tájékoztatása szerint a márciusi választás napján a Danubia helyi kábeltelevízió tévedésből egy korábban felvett, és többször leadott választási fórum részletét, benne Remitzky Zoltán kampányműsorát sugározta. A tévések - észlelve a hibát - azonnal megszakították a műsor sugárzását, majd elnézést is kértek a történtekért, ezt követően történt az óvás.

A Pest Megyei Területi Választási Bizottság döntése értelmében mindkét választást meg kellett volna ismételni, ám ezt a határozatot az OVB részben megváltoztatta, a testület szerint ugyanis a műsor csak a polgármesterjelöltek versenyére lehetett hatással, a képviselőkére nem.