Öt önkormányzati választás vasárnap

2012.04.22. 08:04 Módosítva: 2012.04.22. 11:01

Miskolcon és a budapesti II. kerületben csak egy-egy önkormányzati képviselőt, Sajószögeden és Szobon polgármestert, Erdősmecskén polgármestert és teljes képviselőtestületet választanak vasárnap időközi önkormányzati választáson.

A II. kerületben a pesthidegkúti 13-as választókerületben az eddivi képviselő lemondása miatt kellett választást kiírni. A Fidesz és a Jobbik jelöltjével az MSZP, az LMP és a gyurcsányista DK támogatását is élvező független jelölt szállt versenybe.

Miskolc Martin-Kertváros és Szirma választókerületében az eddigi képviselő halála miatt kellett választást kiírni. Csiszár Miklós, a város jegyzójének tájékoztatása szerint a megüresedett posztért a Fidesz-KDNP, a Jobbik, A Jólét és Szabadság (a volt MDF), az MSZP és az LMP öt jelöltje verseng.

A Baranya megyei Erdősmecskén polgármestert és képviselőket is választanak, mert a 405 lakosú község képviselő-testülete januárban feloszlatta magát. A polgármesteri székért két független jelölt indul, a négy képviselői helyre tizennyolcan pályáznak, mindannyian függetlenek.

A Pest megyei Szobon megismételt időközi polgármester-választást tartanak. A márciusi szavazás eredményét kampánycsendsértés miatt semmisítették meg. A településen azért kellett időközi választást kiírni, mert a képviselő-testület január elején feloszlatta magát. Március 25-én a képviselő-választás sikeresen lezárult, de a polgármester-választás eredményét a három jelölt egyike megtámadta.

Az önkormányzati választás egyfordulós, nincs sem érvényességi, sem eredményességi küszöb, így az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.