Közelít az abortusztabletta Magyarországra

2012.04.23. 08:09
Amilyen gyorsan csak lehetséges, szeretné Magyarországon is törzskönyveztetni az abortusztablettát a gyógyszer gyártója. A készítmény orvosi beavatkozás nélkül teszi lehetővé a terhességmegszakítást, a tapasztalatok szerint jóval kevésbé terheli meg a nők szervezetét mint a művi abortusz. Használatát a WHO és a magyar szülészeti szakmai kollégium is támogatta, és bár 2007-ben és 2009-be is próbálták behozni a magyar piacra, az eljárások elakadtak. Ugyan a szer Magyarországon nem elérhető, egy budapesti magánklinikán két éve használják, az utóbbi időben pedig hetente 2-4 magyar megy gyógyszeres terhességmegszakításra egy bécsi klinikára is.

Nem biztos, hogy olcsóbb

Azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az abortusztabletta kevesebb kiadással járna a társadalombiztosítónak a művi abortusznál. Ugyan alapesetben altatásra, aneszteziológusra, műszerekre és műtőre nincs szükség, a tabletta használata is kórházi körülményeket és készenlétet igényel. A budapesti magánklinikán a beavatkozás 98 ezer forintba kerül. Kérdésünkre, hogy ha egy tabletta 70 euróért is beszerezhető, miért kell ennyit fizetni érte, a klinika vezetője azt közölte: nem a gyógyszer kerül ennyibe, hanem az az orvosi háttér, szaktudás és készenlét, amellyel a minimálisra tudják csökkenteni a gyógyszeres eljárás kockázatát. Bármikor előfordulhat, hogy egy nő vérzése miatt beavatkozásra van szükség. Erre az eshetőségre felkészülve a pácienseknek olyan telefonszámot adnak meg, amelyet bármikor felhívhatnak. Az intézményben emiatt egy műtőt is kialakítottak, ahol 24 órás ügyeletet biztosítanak a rászoruló pácienseknek (nőgyógyász, altatóorvos, nővér), és pénzbe kerül a két ultrahangvizsgálat is.

Közkeletű, de teljesen megalapozatlan vélemény, hogy az abortuszt a felelőtlen nők választják. A terhesség megszakításának számos motivációja lehet: 14-15 éves lányok nem tudják fölnevelni a gyereket, több gyermekes anyák nem tudnak már újabbat vállalni, ritka esetekben meg kell szakítani a bűncselekmény miatt bekövetkezett terhességet, és – ahogy a cikk elején említett Zsuzsánál – egészségügyi oka is lehet annak, hogy el kell vetetni a magzatot. Emiatt az abortusz eltérő módon terheli meg lelki értelemben is a nőket.

tk3s 1189958

Sokakat zavar, hogy a hazai közkórházakban a terhességmegszakításra érkező nőnek gyakran el kell szenvednie a nővérek vagy a betegtársak megjegyzéseit. A művi terhességmegszakítás előnye ugyanakkor, hogy gyorsan és fájdalommentesen túl lehet lenni rajta.

Bár a gyógyszeres abortusz is kórházi körülmények között zajlik, nagy különbség, hogy a nő végig tudatánál van, sétálhat a folyosón, hozzátartozói is vele lehetnek. Egy nő Londonban esett át gyógyszeres terhességmegszakításon, ő azt mondta, ott négyen egyszerre vették be a tablettát, és miközben vártak a hatásra, beszélgettek és támogatták egymást. Sokat segített az az érzés, hogy hasonló helyzetben vannak.

Az orvosok tapasztalatai szerint a küret után a nők egy része gyakran ismételgeti azt a felelősséget elhárító mondatot, hogy „elvették tőlem a kisbabámat”, holott ez mégiscsak az ő döntésük volt. Aki a gyógyszeres eljárást választja, annál épp az okozhat pszichés megterhelést, hogy neki magának kell bevennie a gyógyszert, azaz ott szembesül azzal, hogy a terhességmegszakítás valóban rajta múlik. Ezt mutatja, hogy a budapesti magánklinikán az elmúlt két évben mintegy 10 esetben fordult elő, hogy a nők végül nem vették be a gyógyszert. A klinika orvosa szerint ez eléggé rácáfol az abortuszellenes mozgalmak érveire, akik szerint a gyógyszer elterjedése leépítené a felelősségérzetet a nőkben, megkönnyítené és mindennapossá tenné a terhességmegszakítást.

A WHO kimutatása szerint azokban az országokban, ahol lehetőség van gyógyszeres eljárásra, nem emelkedett az abortuszok száma.

A cikk a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) támogatásával készült.