Egy kivétellel mindenki aláírta Áder jelölését

2012.04.23. 14:34 Módosítva: 2012.04.23. 14:49

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetője benyújtotta a parlamentnek az Áder János államfővé választásához szükséges ajánlási íveket.

Lázár János és Harrach Péter elmondta, a külföldön tartózkodó Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszteren kívül minden kormánypárti képviselő aláírta a fideszes európai parlamenti képviselő köztársasági elnökké jelölését.

A Fidesz frakcióvezetőjének tájékoztatása szerint a házbizottság péntek reggel dönt majd az államfőválasztás lebonyolításáról.

A házelnöki jogokat gyakorló Lezsák Sándor alelnöknek arra tettek javaslatot, hogy ha a szavazás első fordulója "véletlenül nem sikerülne", akkor a második kört még aznap, közvetlenül az első után tartsák meg.

Arra a kérdésre, hogy a titkos szavazáson frakciófegyelem lesz-e, vagy egyéni döntésre bízzák, Lázár János azt válaszolta, hogy "a frakciók mindig fegyelmezettek a Fidesz és a KDNP esetében".

Jelezte továbbá, hogy a képviselőcsoport mégsem hallgatja majd meg Áder Jánost. "Mi jól ismerjük Áder Jánost, ha jól értettem az ellenzéki frakciók megnyilatkozásait, ők pedig nem tartanak igényt" a meghallgatására – magyarázta Lázár.

Arra a kérdésre, számítanak-e arra, hogy az előző államfővel, Schmitt Pállal ellentétben Áder János küld majd vissza törvényeket a parlamentnek, Lázár János azt felelte: "azt gondolom, hogy Áder János minden jó törvényt alá fog írni, és minden rossz törvényt vissza fog küldeni a Háznak".

Schmitt Pál április 2-án, hétfőn jelentette be a parlamentben, hogy lemond államfői posztjáról. (Minden a Schmitt-ügyről itt.) A lehetséges utódjelöltek közt először felmerült Martonyi János, Pálinkás József, Vízi E. Szilveszter, Trócsányi László és Tőkés László neve is, de kormánypárti képviselők aznap délután az Indexnek még arról beszéltek, hogy Kövér László házelnököt tartják a legesélyesebbnek az államfői posztra. Kedden már Áder jelölését tartották valószínűnek, feltehetően azért, mert Kövér visszakozott.

A Fidesz elnöksége április 13-án döntött Áder jelöléséről, Orbán Viktor 16-án jelentette be a hírt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla