Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hamis tanúzással vádolják Szilvásy Györgyöt

2012.04.23. 11:01 Módosítva: 2012.04.23. 11:54

Hamis tanúzás miatt vádat emeltek Szilvásy György egykori titokminiszter ellen a Benedek Fülöp volt agrárállamtitkár ügyében folyó nyomozás során – különleges facsemetékkel kapcsolatban – tett vallomása miatt.

Skoda Gabriella, a Főváros Főügyészség szóvivője hétfőn közölte: a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádat emelt dr. Sz. György ellen büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt. A vádirat lényege szerint a vádlott 2010. július 27-én egy, a Budapesti Nyomozó Ügyészségen hűtlen kezelés bűntette miatt indult bűnügyben tanúkihallgatása során az ügy lényeges körülményére nézve valótlan tartalmú vallomást tett.

Szilvásy a pár hete felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Benedek Fülöp, az agrárminisztérium volt államtitkára perében vallotta tanúként, hogy a Benedektől számazó facsemetéket kifizette, és az erről szóló számlát be is tudja mutatni.

Benedek Fülöp 2003 és 2006 között az agrártárca közigazgatási, majd 2006-tól 2008-ig szakállamtitkára, 2008 és 2009 között a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgató-helyettese volt. E tisztségeiben végzett tevékenysége nyomán több ügyben gyanúsítottként hallgatták ki az egykori államtitkárt, egyebek mellett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt.

Az egyik ügyészségi gyanúsítás lényege szerint "B. Fülöp 2005-2007-ben jogosulatlanul szervezett meg reprezentációs célú protokollvadászatokat, illetve 2006-ban közreműködött abban, hogy saját célra megrendelt facsemeték ellenértékét a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet fiktív tanácsadói szerződések megkötése útján fizesse ki". A fővárosi ítélőtábla Benedek Fülöpöt egy másik ügyben tavaly márciusban jogerősen másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte egy pákozdi ingatlanügylet során elkövetett hivatali visszaélés miatt.