Ötszörösére nőtt az egyházi ingatlanjáradék

2012.04.23. 08:24

1998 óta durván ötszörösére nőtt az elvett egyházi ingatlanok miatt megállapított kárpótlás részeként fizetett felekezeti örökjáradék, és 2011-ben elérte a 16 milliárdot – írja a Népszabadság. A 12 érintett egyház közül a 90-es években a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok, a Mazsihisz, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye és a Baptisták választották az örökjáradékot.

A lehetőséget a Horn-kormány teremtette meg, és az állam először 1998-ban fizetett, cserébe a hat egyház akkori értéken összesen 67 milliárd forintnyi ingatlanról mondott le. A kezdeti 3,2 milliárdról 2011-re 16 milliárdra nőtt a járadék éves összege, az állam eddig összesen több mint 110 milliárd forintot utalt át az egyházaknak.

A járadék összege eredetileg inflációkövető lett volna, azonban a lap szerint a Fidesz többször is belenyúlt a rendszerbe, és kiegészítette a korábban kialkudott tételeket. Változott a járadékok aránya is, egyszeri döntések nyomán a katolikusoknak járó összeg gyorsabban nőtt, mint a többi öt egyházé.

A cikk emlékeztet rá, hogy Szászfalvi László kereszténydemokrata államtitkár 2011-ben elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány az egyházi földbirtokok ügyében újranyitja a kárpótlási fejezetet. Az Alaptörvény egyik átmeneti rendelkezése kizárja, hogy új kárpótlási jogcímről jogszabály szülessen.