Kolos, Georgina
1 °C
8 °C

Leszbikust követel a Jobbik a tankönyvbe

2012.04.24. 14:15 Módosítva: 2012-04-24 15:12:54
Miközben biszexualitása miatt kivetetné a Jobbik Faludy György költőt a Nemzeti Alaptantervből, azt a Tormay Cécile írónőt követeli oda, aki közismert leszbikus volt. A szélsőjobboldaliaknak láthatólag fogalmuk sincs erről.

„Miért lehet a Nemzeti Alaptanterv része Faludy György munkássága?” - kérdezte a nemzetierőforrás-miniszternek feltett írásbeli kérdésében a jobbikos Ferenczi Gábor, aki azzal a lendülettel azt is kifogásolta, hogy a NAT-ból kimaradt "irodalmunk transzilvániai áramlata, Tormay Cécile és a Napkelet" -írja a Népszabadság.

"A kommunistából átvedlett 'szabad demokrata' nyíltan vállalta biszexuális hajlamát, mely úgy érzem, nem jelenthet követendő példát a magyar diákok számára" - fogalmazott kérdésében a szélsőjobboldali képviselő.

Ferenczi a jelek szerint nemcsak nem ismeri a tanyaagba követelt Tormay Cécile-t, de ahhoz sem vette a fáradságot, hogy fellapozza a Wikipédiát, a vonartkozó szócikkből ugyanis kiderült, hogy Tormay közismert leszbikus volt - hívta fel a figyelmet markóferkó, az ismert mikroblogger. Ferenczi Gábor egyébként végzett magyartanár.

"Zichy Rafael (1877–1944) válása után 1925-ben megvádolta, hogy volt feleségével Pallavicini Eduardina grófnővel, Pallavicini Ede lányával leszbikus kapcsolatot tartott fenn. A kapcsolatot részletesen tárgyalta a korabeli baloldali sajtó. A botrány kirobbantója ellen végül a két nő rágalmazási pert indított. A bíróság – Horthy Miklós Kormányzó személyes közbelépésére – nekik adott igazat, Zichyt másfél év börtönbüntetésre ítélte. Tormay életében nem a grófnő volt az egyetlen nő: a háború előtt tizenöt évig fűzte gyengéd viszony egy Francesca Orsay nevű olasz nőhöz; élete utolsó évtizedében gróf Ambrózy-Migazzi Lajosnéval közösen vásárolt villájukban Mátraházán éltek."

Mai szemmel furcsa lehet, hogy nem a szélsőjobb, hanem a baloldal támadta az írónőt homoszexualitása miatt. Az ok valószínűleg az lehetett, hogy Tormay nemcsak írt, hanem keményen politizált is: 1919-ben ő alapította meg a Károlyi-ellenes Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevű konzervatív-keresztény szellemiségű női szervezetet. Az Irodalmi Jelen cikke szerint Tormay olasz szeretője révén ismerte meg „az olasz fasizmus Keresztelő Szent Jánosaként számon tartott” Gabriele D'Annunziót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!