DK: Ne Orbán halálos ölelését válasszák!

2012.04.24. 18:23
Gyurcsány Ferenc magát áprilisi ifjúnak érezve tobzódott az új, szabadságharcosi szerepben, a hívek pedig vevők voltak a beszédére, miszerint már csak a DK védi az országot az orbáni diktatúrától.

Az Alkotmánybíróság (AB) budai épülete elé hirdetett tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), mivel szeretnék, ha a testület minél gyorsabban elbírálná beadványukat. A kormánytöbbség a szocialista frakcióból ősszel kivált képviselőkre vonatkozó frakcióalakítási moratórium lejárta előtt egy nappal úgy módosította a házszabályt, hogy a DK frakciója mégse alakulhasson meg – a DK ennek alkotmányellenességét szeretné kimondatni a testülettel.

A DK aktivistái mostantól keddenként, amikor az AB ülésezik, itt lesznek, hogy emlékeztessék a testület tagjait a kötelességükre – magyarázta meg a blokád mibenlétét a rendezvény egyetlen szónoka, Gyurcsány Ferenc DK-elnök, aki a beszédét a hirtelen zápor miatt a meghirdetettnél fél órával korábban kezdte.

A Várhegy oldalában az esernyők és a szemközti lábasház alá húzódva 250-300 ember hallgatta a volt miniszterelnököt, aki Orbán rendszerét puha diktatúrának nevezte, és az annak való ellenállás kapcsán az értelmiség felelősségéről beszélt. Gyurcsány szerint most a jobboldalon van a sor, hogy önvizsgálatot tartson, hallgatásával miért engedi a demokrácia felszámolását. Az önvizsgálatot szerinte szerinte a baloldal már elvégezte.

Nem sokkal később az MSZP-nek címezve viszont azt mondta, hogy a 2006 ősze ügyében magukat mentegetőknek el kell dönteniük, a demokráciát védő rendőrök vagy a gyújtogatók oldalára állnak, ami arra utal, hogy Gyurcsány maga sem végzett még teljesen az önvizsgálattal.

A DK a szónok szerint akkor is Orbán Viktor legállhatatosabb ellenfele lesz, ha nem alakíthat frakciót: „az igazság nem a frakcióban, hanem bennünk van" – mondta a szabadságharcosi szereptől érezhetően megittasulva Gyurcsány, aki szerint Orbán Viktor Grósz Károly nyomában járt, amikor egy nappal a moratórium lejárta előtt módosíttatta a törvényt. „Ez legyen Orbán Viktor legnagyobb boldogsága" – tette hozzá a pártvezető.

Gyurcsány közölte, hogy a demokrácia és a szabadság ügyében az LMP számára sincs középút; aki elmúltnyolcévezik, az Orbán Viktor diktatúrájának szekerét tolja. Mint mondta, a demokratikus baloldalnak nincs választása, Orbán leváltása érdekében össze kell fognia, annál is inkább, mert Orbán Viktort nem lehet meggyőzni, nem lehet vele vitatkozni, ő csak az erőből ért, mint az ma Brüsszelben jól látszott.

Az AB-t felszólította, hogy „ne Orbán Viktor halálos ölelését válasszák", hanem Sólyom László alkotmánybírói hagyományát kövessék, és védjék meg a demokráciát, mert rajtuk kívül már alig van olyan erő,, ami gátat tudna szabni a kormányfő szabadságkorlátozó törekvéseinek.

Az újra megeredő esőben Gyurcsány „Magyarországért és a köztársaságért"-tal, a „tömeg" pedig egy bágyadt „Húzzunk belé"-vel búcsúzott.