Pénzügyi kockázatok veszélyeztetik Devecsert

2012.04.25. 10:14

Az Állami Számvevőszék szerdán közzétett jelentése szerint Devecser gazdálkodását jelentős kockázatok veszélyeztetik, a pénügyi egyensúly helyreállítása és hosszútávú fenntarthatósága folyamatos intézkedéseket igényel.

Az ÁSZ a város gazdálkodásának és pénzügyi helyzetének 2006-2011 közötti alakulását vizsgálta. Ezt döntően befolyásolta a másfél évvel ezelőtti iszapömlés, de ezt figyelmen kívül hagyva is veszteséges volt a város 2010-es gazdálkodása.

A vizsgált időszakban 307 millió forintról 609 millióra emelkedett a város adossága, ezért 2011-13 között 204 millió forintot és 196,8 ezer svájci frank tőketörlesztést és kamatfizetést kell teljesítenie.

2014 után pedig csaknem 194,3 ezer svájci frankot kell törlesztenie, amelyre változatlan tendenciák esetén a működési jövedelem nem nyújt fedezetet. A visszafizetés kockázatát csökkenti a kötvény forrásából származó 300 millió forintos pénzmaradvány, valamint a forgalomképes ingatlanok értékesítéséből származó bevétel.

Az ÁSZ Toldi Tamás polgármesternek pénzügyi reorganizációs program kidolgozását javasolja. Ennek tartalmaznia kell a további bevételszerző és újabb kiadáscsökkentő lehetőségek feltárását, egyensúlyi tartalék képzését. Az állandósult folyószámlahitel hosszú távú kötelezettséggé történő átalakításának, illetve a fejlesztési feladatok átütemezésének jogi lehetőségét is fel kell mérnie a városnak.