A románok 23 százalékát zavarná egy magyar társasága

2012.04.26. 11:37

A románok 6 százalékát nagyon, 17 százalékát kisebb mértékben zavarná egy magyar társasága. A magyarok hibái között az intoleranciát (30%), az erőszakosságot (14%) és a fukarságot (12%) említették a legtöbben, viszont 36 százalékuk szerint a magyarok összetartók, 23 százalék szerint pedig szorgalmasak.

Az Országos Diszkriminációs Tanács (CNCD) felmérése szerint a románok a szexuális kisebbségekkel, elsősorban a melegekkel szemben elutasítók. 36 százalékukat zavarja nagyon egy meleg társasága, 86 százalékukat zavarná, ha egy családtagjukról kiderülne, hogy meleg.

A románok 43 százalékának van rossz véleménye a romákról, 46 százalék lustának, 45 százalék erőszakosnak, 35 százalék becstelennek tartja őket.

A válaszadók csaknem 70 százaléka úgy gondolja, hogy egy roma az átlagnál nehezebben jut munkahelyhez. A magyarok esetében 38 százalékuk véli úgy, hogy nemzetiségük hátrányos lehet az álláskeresésnél.

A romákkal szemben az 50 év feletti, falusi környezetben élő, érettségizett nők az országos átlagnál nagyobb mértékben elutasítóak, míg a magyarok esetében a 30 és 50 év közötti, kis jövedelmű falusi nőknél figyelhető meg fokozott intolerancia. A homoszexuálisokkal szemben az 50 feletti, érettségivel nem rendelkező, kis jövedelmű falusiak az átlagosnál elutasítóbbak.

A közvélemény-kutatást decemberben és januárban végezték a felnőtt lakosság körében egy 1400 fős országos reprezentatív mintán. A módszer hibahatára 2,6 százalék, megbízhatósági szintje 95 százalék.