Kitört a pánik az elsősegélykészlet miatt

2012.04.26. 07:45
A rendőrség azt állítja, hogy nem szálltak rá az autós elsősegélykészletekre, de a fokozott ellenőrzésről szóló pletyka mindenesetre megtette a magáét. Vásárlói roham indult az áruért, a készlet hiánycikké vált. A készen vett egészségügyi dobozokkal ráadásul nem árt vigyázni, mert nem biztos, hogy az van bennük, ami kell. Az se jár jobban, aki maga áll neki beszerezni egyesével a tartozékokat a patikában, sok dolgot egyszerűen nem kapni.

„Vigyázat!!!!! - mindenki nézze meg a kocsijában lévő egészségügyi csomag, doboz, láda lejárati dátumát! A rendőrök kirajzottak az utcára és csak ezt nézik, semmi más nem érdekli őket!" – így kezdődik az a tárgyi tévedésekkel teli felhívás, amely a napokban terjedt el az interneten. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerda délutánra megelégelte a dolgot, és közleményt adtak ki "a járművek elsősegélynyújtó felszereléseivel kapcsolatosan ismeretlen forrásból származó és egyes internetes közösségi oldalakon elterjedt téves és alaptalan híresztelések miatt".

Először is cáfolták, hogy az ORFK ilyen ellenőrzést rendelt volna el. Közölték, hogy az elmúlt egy hét alatt több ezer rendőri intézkedés történt országosan, és nagyjából 80 esetben szabtak ki helyszíni bírságot az egészségügyi doboz hiánya, vagy szavatossági idejének lejárta miatt. Azt viszont nem tudni, hányszor ellenőrizték a doboz meglétét, esetleg a benne lévő eszközök szavatossági idejét, mint ahogy azt sem, hogy az egy hét alatt kiszabott 80 bírság soknak vagy kevésnek számít-e a korábbi hetekhez képest.

A KRESZ-ben egyébként nincs szó kimondottan a kötelező elsősegély-felszerelésről, viszont az benne van, hogy „a közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amely a jogszabályban meghatározott műszaki és környezetvédelmi feltételeknek megfelel". A konkrét feltételek (köztük az elsősegély-felszerelésre vonatkozóak is), amelyekre a KRESZ itt utal, egy 1990-es rendeletben vannak benne. Ez szól a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről.

Ritkán megy a bírság 5000 fölé

Akinél nincs rendben az elsősegélycsomag, az tehát a KRESZ-t szegi meg. Ekkor lép be a szabálysértési törvény, azon belül is a „közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése”. Amikor valakit rajtakap a rendőr, három dolog történhet. Az első, hogy megússza figyelmeztetéssel. A második, hogy elismeri a hibát, és bevállalja a helyszíni bírságot, ami 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet (aki fél éven belül másodszor bukik le, annál 70 ezer forintig is felkúszhat a bírság). Az intézkedő rendőr mérlegelhet, ő döntheti el, hogy ezeken a határokon belül pontosan mennyire is bírságol.

A helyszíni bírság nem azt jelenti, hogy az ezreseket ott helyben le kéne számolni a rendőr kezébe. Készpénzt az intézkedő rendőr nem fogadhat el, a helyszíni bírságot a rendőr által átadott készpénzátutalási megbízáson 30 napon belül kell megfizetni. A harmadik – legrosszabb – út, ha szabálysértési eljárásban elmarasztalják az embert, ilyenkor ugyanis a pénzbírság 5 ezer és 150 ezer forint között mozog. Az ORFK-közlemény szerint egyébként az elmúlt hét nagyjából 80 esetében „a bírság összege jellemzően a minimálisan kiszabható 5000 Ft volt".

Az elsősegély-csomagra vonatkozó előírásokat tartalmazó 1990-es rendelet hatályos (2010. január elsején életbe lépett) változata nem emleget csomagot vagy dobozt, semmiféle eleve összeállított szabványt. Csupán azt mondja, hogy „a járműveken elsősegélynyújtó felszerelést kell készenlétben tartani", részletesen felsorolja, hogy különféle járműtípusoknál mi a felszerelés előírt tartalma, valamint kiköti, hogy „az elsősegélynyújtó felszerelést portól és víztől védett csomagolásban a járművezető számára jól hozzáférhető helyen kell a járművön tartani”. Vagyis nincs feltétlenül szükség dobozra, akár nejlonba is lehet csavarni a felszerelést.

Résen kell lenni a szavatossággal

A szavatosságra sincs egységes szabály, nincs olyan, hogy egy bizonyos idő után az egész csomagot ki kéne dobni. A rendelet ilyen szempontból teljesen logikus: a felszerelés egyes elemei a gyártó által meghatározott időpontig alkalmazhatóak. Persze ez azt jelenti, hogy időről időre nem árt átnézni a csomag tartalmát, mert a különféle egészségügyi kellékek szavatossága nem egyszerre jár le. Próbaként vásároltunk fertőtlenítőt és pólyát is: az előbbit már jövő januárban ki kell dobni, a pólya 2016-ig eláll.

Akinek van elsősegély-csomagja, de nem pont azzal a felszereléssel, amit a rendelet tételesen felsorol, annak sem kell feltétlenül megijednie. Egyrészt akinek van régebbi, de még nem lejárt, bontatlan, lezárt elsősegélynyújtó felszerelése, az használhatja azt, amíg le nem jár, legkésőbb 2013. január elsejéig. Ez mindenkire vonatkozik, akinek a járművét 2010. január elseje előtt helyezték forgalomba.

Másrészt a rendelet azt is megengedi, hogy az előírt elsősegély-felszerelést helyettesítsék olyannal, amely „az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam a jármű kategóriájához alkalmazni rendelt, amennyiben azt magyar nyelvű, vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatóval ellátták”, és még nem járt le. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha a kocsihoz a gyártó adott elsősegélycsomagot, az akkor is megteszi egy ellenőrzéskor, ha a tartalma nem egyezik meg a magyar rendeletben leírtakkal, tehát mondjuk nem négy biztosítótű van benne, csak három.

Ez a két könnyítés sokaknak hasznos lehet. Amikor átnézésre nekiálltunk begyűjteni néhány használatban lévő elsősegély-csomagot, csak ebbe a két típusba tartozók kerültek a kezünkbe, és egyik csomag tartalma sem vágott egybe hibátlanul a rendeletben szereplő listával. Arcmaszk és szájmaszk például egyikben sem volt. Az egyikben viszont találtunk szép példát az egyik kötelező elemre, az Elsősegélynyújtás képekben című kiadványra. Az ötnyelvű füzetecskében apró fotókhoz tartozó apró szövegeket lehet bogarászni, és olyan hasznos tanácsok vannak benne, mint hogy „Meg kell állapítani, hogy mi történt, és gondosan kell eljárni".

Aki most kap észbe, hogy teljesen hiányzik vagy hiányos az elsősegély-felszerelése, annak tényleg nincs könnyű dolga. Végeztünk egy minitesztet. A rendeletből kinyomtatott listával elsétáltunk a legközelebbi patikáig, hogy szépen beszerezzünk minden előírt tárgyat a ragtapasztól a gumis rögzítésű sebészeti szájmaszkig.

Hiánycikk

Messze nem mindent sikerült megvásárolni. Több tételt egyáltalán nem lehet kapni, a patikus szerint országos hiány van például ötvenszer nyolcvan centis steril mull-lapból, vagy például kéztisztító, fertőtlenítő lapból. Kaptunk is egy pecsétet a blokkunk hátuljára a patikától, odaírták, hogy „az eü. doboz hiánycikk”, hátha ez meghatja a büntetni készülő rendőrt. Aztán volt olyan tétel a listán, amelyikből kettő kellett volna, de csak egyet sikerült venni, és olyanok is, amelyekből nem pont akkorát kaptunk, mint kellett volna. 2824 forintot fizettünk összesen a patikában, plusz még egy százast a röltexben a biztosítótűkért, és egy rendőri ellenőrzéskor még mindig nem lennénk biztonságban.

A pontos lista az előírt felszerelésről és az Index tapasztalatai:

Előírás Sikerült venni? Alternatíva
steril gyorskötöző pólya (10 cm × 5 m) 4 db Igen  
steril gyorskötöző pólya (5 cm × 5 m) 2 db Félig, ötször ötös helyett ötször hatost kaptunk. Más patikában talán van.
steril mull-lap (6 × 6 cm/100 lap) 2 db Igen  
egyenként csomagolt vágott mullpólya (10 × 5 m) 4 db Egyenként csomagolt nincs. Lényegében ugyanaz, mint a lista első tétele, talán helyettesíthető.
steril mull-lap (50 cm × 80 cm) 3 db Nem. Országos hiánycikk, tehát nincs.
kéztisztító/fertőtlenítő lap 4 db Nem. Hiánycikk, tehát nincs.
fóliakesztyű 1 pár Igen.  
háromszögletű kendő 2 db Félig. Kettő helyett egyet tudtunk venni. Hiánycikk, tehát nincs.
biztosítótű (40 mm-es) 4 db Igen, röltexben, de csak tízesével árulják, vettem feleslegesen hatot.  
ragtapasz (1,25 cm × 5 m) 1 tekercs Igen.  
olló (rozsdamentes acélból, 110–150 mm-es) 1 db Nem, a patikában nem árulnak. A legközelebbi papír-írószerben nem volt megfelelő méretű, de valószínűleg ilyen helyen kell keresni.
polividonum jodatum hatóanyag tartalmú sebfertőtlenítő oldat (30 ml) 1 db Igen, de nagyobb, 50 ml-est tudtam csak venni.  
sebtapasz vágható (6 × 10 cm) 2 db Igen, de csak tízesével árulják, vettem feleslegesen nyolcat.  
higiénikus arcmaszk (lélegeztetéshez)  1 db Nem. A patikus javaslata szerint talán gyógyászati segédeszköz boltban kapható.
gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk  1 db Igen.  
elsősegélynyújtás képekben 1 db Nem. Internetről le lehet talán tölteni.
tartalomjegyzék 1 db Nem. Nyomtathatunk magunknak.

Elméletben lehet kész, előre összeállított csomagokat venni, de ezek egyrészt sok helyen most, valószínűleg pont a terjedő rémhír miatt hiánycikknek számítanak, másrészt a kész csomag nem feltétlenül azt tartalmazza, amit a rendelet hatályos változata előír. Egy webáruházban például 5503 forintért árulnak autóba való elsősegélydobozt, amelynek a tartalma nem stimmel egészen. Nem egyezik az előírttal az összes kötszerméret, hiányzik a sebészeti szájmaszk és a higiénikus arcmaszk lélegeztetéshez. Sovány vigasz, hogy viszont a kelleténél több, egy pár helyett kettő fóliakesztyű, és négy helyett öt kéztisztító lap van benne.

Az egyik magyarországi autófelszerelés-nagykereskedő cég néhány hete akciósan 1099 forint plusz áfáért árult elsősegélykészletet. A cég áruházvezetője az Indexnek elmondta, hogy a termékük német import, és tökéletesen megfelel a hazai rendelet előírásainak. Bár nem pont ugyanazok a tárgyak vannak benne, mint a rendelet tételes listáján, a helyettesíthetőségi szabály miatt – mint uniós termék – megfelel a jogszabálynak.

„Őrületes mennyiséget lehet eladni” – mondta a neve elhallgatását kérő áruházvezető az elsősegélykészlet-piac elmúlt pár napjáról. A magánkereskedők több száz darabot adnak el naponta, tette hozzá. Szerinte sokan vissza is élnek ezzel, feltornázzák az árakat, vagy megkérdőjelezhető minőségű terméket árulnak. Nála, a nagykereskedőnél jelenleg már egyáltalán nincs raktáron elsősegélycsomag, és bár jön az új szállítmány, már azt is lefoglalták. Nem tartja valószínűnek, hogy gyártótól vagy az eladásban érdekelttől indult volna a fokozott ellenőrzésekről szóló szóbeszéd. Ha így lett volna, akkor szerinte felkészült volna a piac megnövekedő igények kielégítésére, márpedig nem így történt.

Viszonylag szűk körű, tehát semmiképpen nem reprezentatív felmérésünk szerint egyébként az elmúlt években, sőt évtizedekben is nagyon ritkán fordult elő, hogy valakit az egészségügyi doboz hiánya miatt felelősségre vontak volna. Tizenöt megkérdezett közül, akik tíz-húsz éve vezetnek, egy sem volt, akinek ellenőrizték volna a rendőrök az elsősegélydobozát.

Mit tegyek, hogy ne büntessenek meg?

Először is ellenőrizze, van-e az autóban egészségügyi doboz. Lehet, hogy van, csak nem tud róla: nézzen szét az ülések mögött, alatt, csomagtartóban, illetve a csomagtartó burkolata alatt, a pótkerék környékén is!

Ha a dobozon feltüntették a szavatossági időt, és az még nem járt le, valószínűleg biztonságban van. Kicsi az esély rá, hogy a rendőr felbontsa a dobozt, és egyenként ellenőrizze a tucatnyi eszköz lejárati idejét. Ha a teljes biztonságra törekszik, cserélje ki a lejárt darabokat frissekre!

Ha nem találja a dobozt, vagy lejárt a szavatossági ideje, külföldön (lehetőleg EU-tagországban) jártában-keltében álljon meg az első benzinkútnál vagy bevásárlóközpontban, és vásároljon egyet. Néhány ezer forintból ki kell jönnie, és bár teljes biztonságban így sem lesz, egy felületes ellenőrzésen átcsúszhat.

Ha ez sem nyugtatja meg, nyomtassa ki a rendeletben szereplő listát, vegye nyakába a várost, és látogassa körbe a gyógyszertárakat. Szerezze be a listán szereplő eszközöket. Mivel sokuk hiánycikk, nyilván nem kap meg mindent, és az ollót meg a biztosítótűt máshol kell beszereznie. Ha nagyjából összeállt a csomag, utólag írjon egy listát a tartalmáról, majd keressen a neten egy magyar nyelvű vagy ábrás elsősegélynyújtási tájékoztatót, és nyomtassa ki. Mi nem találtunk ilyet a neten, de ne adja fel: antikvárban biztosan lesz hasonló, és lefénymásolhatja ismerőseitől is. Az egészet tegye vízálló és pormentes csomagolásba (egy nejlonzacskó megteszi), és már jöhet is az ellenőrzés. Sok szerencsét, sok sikert!