Kukába dobnak majdnem ötszáz törvényt

2012.04.27. 17:06

Négyszázhatvan törvény és törvényi rendelkezés hatályon kívül helyezésére tett javaslatot a jogrendszer túlszabályozottságának megszüntetése érdekében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

A parlamentnek pénteken benyújtott, az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés több ütemben törölné a jogrendszer részét képező, de érdemi joghatás nélküli jogszabályokat. Van, amely még idén hatályát vesztené, mások a következő években, de van olyan is, amelyet csak 2020. január 1-jével érvénytelenítene a kabinet.

Az indoklás szerint a kormány a Magyary Zoltán közigatás-fejlesztési program részeként olyan törvények deregulációját kezdeményezi, amelyek hatályon kívül helyezése nem okoz jogbizonytalanságot.

A 41 oldalas, túlnyomórészt az eltörölni szándékozott jogszabályok felsorolásából álló kormányjavaslat alapján a törvényi rendelkezések hatályon kívül helyezése nem érinti az azok alapján keletkezett, megszüntetett vagy módosított jogviszonyokat, jogokat és kötelezettségeket.

A változtatással érvényét veszti többi között az a formailag még hatályos 1927-es jogszabály, amely március 15-e nemzeti ünnepé nyilvánításáról rendelkezett, a régi önkormányzati törvény vagy éppen a felváltani szándékozott büntetőkódex számos módosítása, valamint több mint 250, a gazdasági rendet szabályozó törvény, illetőleg törvénymódosítás is. A hatályon kívül helyezett régi törvények között van a polgári perrendtartásról szóló 1952-es jogszabály több passzusa is.

Számos olyan törvényt vagy törvényhelyet is érvénytelenítene a kormány, amelyet 2010-ben vagy 2011-ben már az Orbán-kabintet alkotott meg Ilyen például a nemzeti adatvagyon körébe tartozó állami nyilvántartások fokozottabb védelméről szóló törvény 25 paragrafusa – ezt már az Orbán-kormány alkotta –, egy, a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásairól szóló jogszabály, illetve a közalkalmazotti törvény egyik 2010-es módosítása. Szintén törlik a legfőbb közjogi méltóságok díjazásáról szóló törvény két 2010-es módosítását, a közterületek rendjének fenntartása érdekében alkotott 2011-es L. számú törvényt, illetve a büntető törvények módosításáról szóló CL. számú törvényt.