Láncos kutya tartja rettegésben az V. számú külterület lakóit

2012.04.27. 11:21 Módosítva: 2012.04.27. 13:48
439716 1
Fotó: Both Imre / beol.hu

Évek óta rettegésben tartja az úgynevezett Anti kövesút lakóit Tóth Imre kutyája Sarkadon, írja a Békés Online. Lédit, a kaukázusi juhászt ugyan láncon tartják, de gyakran elszabadul. Két éve Manyikát harapta meg pár hónapon belül kétszer is, most április 18-án viszont valóságos ámokfutást rendezett.

Először Raffai Zoltánt borította le a bicikliről. "A Mozi Sörözónél találkoztam Raffai Zoltánnal, így tudtam, hogy újra baj van" - mesélte a lapnak a második áldozat, Békesi Sándor. "Óvatosan jöttem, de ugyanúgy rámrontott. Szerencsére szódásüvegek voltak nálam, azzal hadakoztam ellene, a biciklit meg pajzsnak használtam. Így megúsztam harapás nélkül".

De a veszély nem múlt el. A harmadik áldozat, Tóth Sándor rosszabbul járt. "A városba tartottam kismotorral. Ahogy elhúztam a bejáró előtt, vaktából ugrott nekem. Belém kapott, de akkora már a gazdája is érkezett egy bottal" - mesélte.

"Tüzesedett a sebe, de nem ment orvoshoz vele. Még most is ott a combján a két tépőfog nyoma" - mesélte a negyedik szomszéd, Zanócz István. Békési nadrágját letolva meg is mutatta a sebet, amit Lédi gazdája "bolhacsípésnek" nevezett.

A nyugdíjas erdőkerülő Zanócz családjának is meggyűlt már a baja a kutyával. "A nejemet, Manyikát két éve, május 28-án és augusztus 3-án is megharapta. Három hónap múlva is Gyulára járt kezelésre" - mesélte. Akkor fel is jelentették a gazdát, akit előbb tizenöt-, majd húszezer forintra bírságoltak veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt.

De ez sem hatott. "Ugyanúgy kidűl-beborul a kapuja, nincs normális kerítése" - mondta Zanócz. "Legyen normális kerítése, vagy tartsa kennelben a kutyát" - vette át tőle a szót a már emlegetett Manyika.

És hogy mit szól mindehez a kutya gazdája? "Nézze uram! Tanyán lakom, kell a kutya. Loptak már innen hulladékvasat. Lédi nyolc éves és mindig meg van kötve, rendesen tartom. A múltkor egy kis baleset történt mert az idő megette a karabinert" - magyarázta a MÁV-nyugdíjas Tóth Imre az V. számú külterület Tanya 6. szám alatti portáján.

Maci, a seggspecialista

Semmi sem ijesztőbb, mint egy sötétből, némán támadó kaukázusi. Márpedig a fajta valamiért hajlamos arra, hogy bringásokra vadászó nindzsává változzon. Nemcsak az alföldi tanyavilágban, hanem Budapesten is.

Újpesten, a Tungsram-strand nevű Duna-parton van kikötve a ladikunk, ott él Maci, a környék réme. Legszebb biciklis emlékeim közé tartozik, amikor egy langyos nyári délután éppen a horgászcuccokat pakoltam a parton, amikor a sétányon biciklin andalgó pár érkezett. A fiú végig mélyen a lány szemébe nézett, és óvatos mosollyal az arcán, halkan beszélt hozzá, akkor is, amikor a megláncolt Maci némán fölpattant, egy mozdulattal a lassan guruló bringa mögött termett, fölnyúlt, kinyitotta a pofáját, majd a fickót a jobb farpofájánál fogva, hátrafelé lerántotta a bicikliről. A hősszerelmes annyira finom ember volt, hogy nem ordított, csak halk hangon nyiffant egyet, mint a kocsival szétlapított béka. A lány eddigre már annyira el volt bűvölve a férfimágiától, hogy egy egész mondatot elmondott, mire észrevette, hogy nincs ott a gúnár, hanem a hátán fetreng a porban.

Éjjelente Macinak is el szokott vásni a karabinere, ilyenkor a legveszélyesebb, mert kaukázusiszokás szerint amikor támadni akar - mindig - akkor teljesen néma. Egyszer horgászat végén a kocsiba pakoltunk, amikor rossz előérzetem támadt és hátranéztem. Olyan volt, mint a Maláj tigris eleje: Maci már a levegőben úszott felém, nyújtott testtel, felhúzott ínnyel. Egy esélyem volt: azonnal ugrottam, bele a sötét mélységbe a Duna felé, a kőrézsű fölött. Tiszta szerencse volt, hogy a bokrokba zuhantam bele, így életben maradtam. Jancsikát, az ijedős horgászt viszont a gyereke születése napján harapta úgy vádlin, hogy több napra kórházba került vérmérgezés gyanújával.

Ha kaukázusi támad az emberre, egyetlen esély van: azonnal szembefordulni vele, ordítani mint a sakál és bottal böködni felé. Aki menekül, annak vége.

Szily László