Nem állt meg a kormányőrnek a parlament jobbikos jegyzője

2012.04.27. 10:34
Jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt az 5. kerületi rendőrkapitánysághoz került át Lenhardt Balázs jobbikos képviselő ügye. A parlament jegyzője februárban a Parlamentnél nem akarta igazolni magát egy kormányőrnek, az hiába állt elé, a képviselő nem engedelmeskedett a felszólításnak és tolta maga előtt az őrt. Az ügyben a Köztársasági Őrezred tett feljelentés hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, de a Központi Nyomozó Főügyészség szerint a képviselő erőszakot nem követett el.

A jobbikos Lenhardt Balázs bűncselekményt nem, legfeljebb szabálysértést követett el februárban, amikor a parlament parkolójában nem engedelmeskedett egy kormányőrnek, állapította meg a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügyészség április elején bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a képviselő ügyében, s az iratokat a 5. kerületi rendőrkapitányságnak továbbította jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt, válaszolta az Index kérdésére Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A képviselő ellen a Köztársasági Őrezred tett feljelentést, az ügyben ismeretlen tettes ellen folyt a nyomozás. Az esetről egyedül a Blikk számolt be, amely a képviselőt meg is szólaltatta a történtekről. Lenhardt akkor a Blikknek azt mondta, gyalog ment ki a parlament előtti parkolóból, de az iratait a kocsijában felejtette. Amikor vissza akart menni, nem tudta igazolni magát és nem engedték be. "Vitatkozni kezdtünk a kormányőrrel, majd az ő külön engedélye nélkül beléptem a parlament területére, hogy a bejárati kaputól pár méterre parkoló autóból kivegyem a papírokat, mert csak így tudtam tisztázni a helyzetet" - mondta a lapnak a képviselő.

Lenhardt Balázs jobbikos képviselő
Lenhardt Balázs jobbikos képviselő
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Információink szerint ennél valamivel több történt. Lenhardt Balázs méltatlankodott amiatt, hogy igazolnia kell magát. Az őrnek azt vetette oda, hogy már másfél éve a parlament jegyzője, igazán felismerhetnék, és vissza akart menni az autójához. Az őr utána futott és a képviselő elé állt, akit előrenyújtott kézzel akart magállítani. Lenhardt azonban ennek ellenére is továbbment, az őrnek hátrálnia kellett. Az eset távolabbról úgy látszott, hogy a jobbikos képviselő több méteren át maga előtt tolta a kormányőrt.

"Nagyon siettem, késésben voltam és ideges is voltam – mondta az Indexnek Lenhardt Balázs. Szóban igazoltam magam, és úgy emlékszem a rendőr kezdett el lökdösni, hogy ha nem igazolom magam, akkor hagyjam el a lezárt parkolót, pedig úgy úgy tudom, hogy szóbeli nyilatkozatot is el kell fogadni ilyen esetben. Az történt, hogy a rendőr lökdösésének testtel ellenálltam. Amikor odaértem az autóhoz, már nem foglalkoztak velem. Később megkerestem az őrség parancsnokát, hogy tisztázzuk ezt a helyzetet."

Az ügyben nem volt megállapítható, hogy erőszak történt. A tanúk meghallgatása és a köztéri kamerák felvételei alapján még az sem volt egyértelmű, hogy dulakodás lett volna vagy a képviselő hozzáért volna a őrhöz, indokolta a nyomozás megszüntetését Keresztes Imre. A hivatalos személy elleni erőszak tényállásához fontos elem, hogy támadó, fenyegető legyen a fellépés, itt azonban ilyen nem történt, mondta az ügyészségi szóvivő.

Úgy tudjuk, viszonylag gyakran előfordul a parlamentben, hogy a képviselőknél és az ott dolgozóknál nincsenek ott az irataik vagy a belépőkártyájuk, de ezeket a helyzeteket általában meg lehet beszélni az őrséggel. Ebből a szempontól érdekes, hogy miért fajult összetűzéssé Lenhardt és a kormányőr vitája. Információink szerint a Jobbikban, amely szereti azt hirdetni magáról, hogy az egyenruhát és a szabályokat tiszteletben tartja, emiatt nagyon kínosnak tartják az ügyet.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője kérdésünkre azt mondta: az ügyben az elnökség is tájékozódik. Szeretnék tisztázni, hogy pontosan mi történt, ezután kommentálják a történteket.