1100 hektár erdő égett le a Bugac pusztán

2012.04.30. 14:02

A vasárnap Bugac pusztán keletkezett tűzben 1100 hektár erdő égett le. Vasárnap késő estére a lombégést sikerült megszüntetni, de az avar még hétfőn is parázslik – közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója hétfőn. Farkasinszki Lóránt tűzoltó alezredes elmondta: a veszélyeztetett terület ötöde égett le a legmagasabb, 5-ös kiemelt riasztási fokozatú tűzben.

A tűz oltásában 17 gépjárművel 80 hivatásos tűzoltó vett részt, valamint a honvédség helikopterei is segítettek. Közreműködőként jelen vannak a nemzeti park, az erdészet, a rendőrség valamint a polgárőrség munkatársai. A területet körbehatárolták, de az avar még sok helyen parázslik, ezért az oltás még folyik, mert fellobbanások még előfordulhatnak. Reményét fejezte ki, hogy hétfőn az oltást sikerül befejezni, és csak a terület felügyeletére lesz szükség.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az erdőtűz Bugac település közelében, keletkezett, több mint ezer hektár erdő és aljnövényzet gyulladt meg, de lakott ingatlant nem veszélyeztetett.

A tűz egy ősborókás tájvédelmi körzetben pusztított, ahol fenyő-, nyár- és akácfák találhatók. A munkálatokat nehezítette az erős szél, a tűzoltóság kérte a Honvédelmi Minisztérium segítségét is. A HM egy Mi-8-as helikoptert küldött a helyszínre, hogy ezzel biztosítsák a légi mentést.