Szekrény mögé falazták be a 288 milliós Csontváry-képet

2012.04.30. 11:59
A magángyűjtőtől még március 15-én ellopott, 288 millió forintot érő Csontváry-festmény egy szekrény mögötti, frissen befalazott rejtekhelyből került elő az egyik elkövető apósának VIII. kerületi, Szigony utcai lakásban. A másik rabló a robogója csomagtartóján vitte volna a eladni a 10-10 milliót érő Mednyánszky-képeket.
D  FO20061122001
Fotó: Reprodukció

"Nem szűz fiúkról van szó, professzionálisan betörésekből éltek, ítéletet is kaptak már hasonló bűncselekmények miatt" - közölte Dr. Fülöp Valter ezredes, Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese a hétfői sajtótájékoztatón. A két budapesti gyanúsított, a 36 éves Sz. Norbert és a 43 éves N. Ferenc előzetes letartóztatásba került, de még nem tettek vallomást és nem hajlandók együttműködni a hatósággal. A vád lopás, illetve a festmények nagy értéke miatt annak minősített változata.

A két gyanúsított még március 15-én atört be egy I. kerületi, Orom utcai lakásba, ahol felfeszítették a teraszajtót, majd a dolgozószobából és a lakás alsó szintjén lévő helyiségek falairól több képet is elvittek, összesen 480 millió forint értékben. A festménylopás után a rendőrség feltérképezte a betörésekből élő budapesti bűnözői csoportokat, így került látóterükbe a két elkövető. A 36 éves Sz. Norbert egy robogó csomagtartóján vitte volna a értékesíteni az egyenként 10-10 millió forintot érő, két Mednyánszky László-festményt, a Csavargót és a Holdsütést, de ezek a vevőhöz már nem jutottak el: a rendőrök a Dózsa György út-Szabolcs utca kereszteződésénél elkapták a szállítót.

Ezzel az akcióval párhuzamosan fogták el a kommandósok a Ráday utcában a másik elkövetőt, az ő Szigony utcai apósánál volt befalazva Csontváry Kosztka Tivadar Szerelmesek találkozása című festménye. Az elkövető még egy szekrényt is rátolt a rejtekhelyre. Az elopott festmény a hazai árverések történetében minden korábbinál magasabb áron, 230 millió forintért kelt el 2006-ban. Az 1902 körül készült képet soha nem állították ki, soha nem árverezték, és reprodukálva is csak egy részlete volt, fekete-fehér felvételen, Lehel Ferenc 1931-ben megjelent Csontváry-monográfiájában.

A rendőrség szerint az elkövetők tudták ugyan, hogy március 15-én értékes képekhez juthatnak, de csak a sajtóból értesültek, mekkora a pontos értéke a Csontváry-festménynek, ezért a gyanú szerint nem mertek vele megjelenni műkincspiacon, néhány hónapot vagy évet akartak várni, hogy elüljön a médiavisszhang. A rendőrség nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy az elkövetők megrendelésre loptak, és jelenleg lehetséges orgazdák után is folyik a nyomozás, valamint keresik az elkövetők esetleges tettestársait, bűnsegédeit.

A hétvégén lefoglalt Csontváry-kép az elsődleges szakértői vizsgálatok szerint nem sérült meg, a rendőrség minél előbb szeretné visszajuttatni a magángyűjtőhöz. Két ellopott festményt, Szinyei Merse Pál Vadregényes táját és Kádár Béla képét továbbra is keresik.

Dr. Fülöp Valter ezredes szerint a hétvégihez hasonló, összehangolt rendőrségi akcióknak köszönhetően a betöréses lopások száma 10,9 %-kal csökkent az elmúlt év első negyedévéhez képest: idén 343-mal kevesebb betörés volt a fővárosban, mint tavaly ilyenkor.