A Jobbik bevonta az uniós zászlót

2012.05.01. 11:19 Módosítva: 2012.05.01. 11:42
A Jobbik az összes középületről eltávolítaná az Európai Unió zászlaját, ezért Novák Előd törvény módosítana.

A Jobbik két alelnöke, Murányi Levente és Novák Előd levette az Európai Unió lobogóját az Országgyűlés irodaházáról.

Novák Előd a zászló levétele előtt közölte: az erre vonatkozó, 2004-ben született törvény azt mondja ki, hogy az Országgyűlés kivételével kötelező minden közintézményen a zászló kifüggesztése, ezért "vonják be" az Országgyűlés irodaházáról az uniós lobogót.

A Parlament épületén jelenleg – a Budapesten tartózkodó kínai delegáció miatt – az uniós helyett a kínai lobogó van kitűzve.

A jobbikos képviselő elmondta: olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelynek értelmében eltávolítanák a középületekről az uniós zászlót, vagy legalább nem volna kötelező a kifüggesztése.

A levett zászlót az Országgyűlés elnöki jogköreit gyakorló Lezsák Sándornak akarják átadni.

"A nemzeti szabadság egyik záloga, hogy időben meg tudjunk szabadulni az uniótól, amelytől semmilyen pozitív dolog nem származik Magyarország számára" – fogalmazott Murányi Levente.

A Jobbik álláspontja szerint népszavazáson kell dönteni az Európai Unióból való kilépésről. Erről Vona Gábor pártelnök beszélt egy januári tüntetésen az Európai Bizottság Lövőház utcai irodája előtt. A rendezvény végén Murányi és Novák elégette az EU zászlaját, emiatt az ügyészség nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság ügyében eljárást indított.