Jogi lépésekre készülnek a vörös csillag miatt előállítottak

2012.05.01. 20:12
Jogi és politikai lépéseket tesznek azok a baloldali politikusok, akiket a rendőrség kedden a vörös csillag, mint önkényuralmi jelkép használata miatt állított elő – mondták az öt órán át tartó fogva tartásuk után az érintettek a fővárosi Gyorskocsi utcai rendőrségi épület előtt tartott sajtótájékoztatójukon.

Nyári Zsolt, a Zöld Baloldal szóvivője, akit kedd délután, a Városligetben tartott majálisukról állítottak elő a rendőrök azért, mert ruházatán egy vörös csillagot ábrázoló kitűzőt viselt, azt mondta: a vöröscsillag-perről írt könyvét akarta dedikálni és népszerűsíteni, amikor igazoltatták. Mivel a felszólítás ellenére sem vette le a jelképet, a rendőrök megbilincselték, és előállították a II. kerületi kapitányságra – tette hozzá.

Nyári Zsolt azt mondta: nem mondanak le a nyomásgyakorlásról, hogy a vörös csillagot vegyék ki a tiltott önkényuralmi jelképek közül, „mert azt szolidaritási és munkásmozgalmi , nem pedig a sztálini diktatúra jelképeként használják”.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke azt mondta: politikustársuk előállítása miatt a II. kerületi Gyorskocsi utcában található rendőrségi épületnél ülősztrájkot kezdtek, majd szolidaritásból ők is kitűzték a jelképet ruházatukra, ezért a kiérkezett rendőrök előbb igazoltatták őket, majd szintén előállították valamennyiüket.

A rendőrök tiltott önkényuralmi jelkép használat miatt elállították Vajnai Attila mellett Trasciatti Attilát, a Zöld Baloldal ügyvezető elnökét, Noé Krisztinát és Róna Juditot, a szervezet elnökségi tagjait is. Mintegy öt órán át tartott a kihallgatásuk, de a vallomástételt megtagadták, mert álláspontjuk szerint bűncselekményt nem követtek el - közölték. Előállításukat és a velük szemben indított eljárást jogszerűtlennek, törvénytelennek nevezték, mert - mint fogalmaztak - „a dolgozók jogainak jelképét szimbolizáló csillagot” úgy tartják számon, mint „a náci, fasisztoid jelképeket”.

Vajnai Attila a sajtótájékoztatón azt mondta: jogi és politikai lépéseket is tesznek. Közölte: az Európai Parlamentben a baloldali pártok segítségével vitanapot kezdeményeznek, amiért Magyarország nem hajtja végre a vörös csillag viseléséről szóló strasbourgi bírósági ítéletet, és az Európa Tanácshoz fordulnak egyezménysértés miatt.

A baloldali politikus ezzel arra utalt, hogy Fratanolo János, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke egy 2004. május elsejei pécsi szakszervezeti rendezvényen úgy vonult fel, hogy zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillagot viselt. A jelképet, mivel nyilatkozott a helyi televíziónak, sokan láthatták. Az emiatt indított büntetőeljárás végén megrovásban részesítették Fratanolo Jánost, ő azonban a strasbourgi bírósághoz fordult, amely tavaly novemberben jogsértőnek minősítette az ítéletet.

A kormány a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése ellenére kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett - derült ki abból a jelentésből és határozati javaslatból, amelyet április 20-án nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügy-miniszter. A kabinet ugyanis nem ért egyet a jogerős ítélettel, amely arra kötelezi a magyar államot, hogy június 8-áig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak. Az igazságügyi tárca szerint mivel a hatályos büntető törvénykönyvnek az Alkotmánybíróság által 2000-ben megerősített passzusával ellentétes a strasbourgi ítélet, a határozat végrehajtásával kapcsolatban az Országgyűlésnek kell döntést hoznia.

A vörös csillag viselése miatt előállított politikusok a sajtótájékoztató után megvárták Róna Juditot, akit utolsóként engedtek ki a rendőrség épületéből. Vajnai Attila azt mondta, a keddi rendőri intézkedésekkel szemben szintén jogi lépéseket tesznek a hét folyamán.