Mesterházy választási győzelemre készül

2012.05.01. 14:25
Több ezer ember vonult a Városligetbe kedd délelőtt, az MSZP és a szakszervezetek majálisaira. A tűző napon az MSZP elnöke választási győzelmet ígért, és arról szónokolt, hogy Orbán Viktor hazudott.

Ezrek mászkáltak a budapesti Városligetben kedd délelőtt, a május elsejei kánikulában. Az árusok és lacikonyhák forgatagában volt egy kis politika is, két nagyszínpadon a kormányt támadták, egyszerre. Izzott a nap, de még pont elviselhető volt a tömeg, épp kiállhatók voltak a sorok. Sülkolbász 1200, sör 350 forint volt a Petőfi Csarnoktól a Csónakázótóig mindenütt.

Az MSZP és a szakszervezetek állítottak nagyszínpadot, az előbbin Munka és család volt a jelszó, és a pártlogóval azonos méretben kirakták a Mesterházy-korszak új kedvencét, a Kossuth-címert. Az MSZP színpadánál padok, a szakszervezeti nagyszínpadnál több árnyék jelentett extra kényelmet. A politikai beszédeket néhány százan figyelték alaposan, de a hangszórók messze jutották az üzenetet: Orbánéknak már kevesebb idejük van hátra, mint amióta hatalmon vannak.

Mesterházy Attila MSZP-elnök kockás ingben és farmerben beszélt. Nehezen oldódott a hangulat, az első tapsra és fújolásra a beszéd közepig kellett várni, de aztán lett egy kis kormányellenes zsibongás a nézőtéren, és magabiztosság a színpadon.

A közönség legjobban akkor adott hangot érzelmeinek, amikor az ellenzéki pártelnök felsorolta, hogy mennyit költ a mi pénzünkből Orbán Viktor a hobbijára, a focira. Zúgolódás fogadta a stadionokra eltapsolt milliárdokat, miközben az egészségügyre milyen kevés jut, és az a kérdés sok családban, hogy csekkeket kell fizetni vagy ennivalóra jusson.

„Minden elrontott lépésük, minden elbaltázott döntésük húsba vág” – mondta Mesterházy a kormányról, mert szerinte nem külföldi nyomásra, vagy az elmúlt nyolc év miatt adóztatnak, hanem Orbán dölyfösségét fizeti most meg az ország. Brutális megszorításokról, az adók megadóztatásáról beszélt, és felvittek a színpadra egy akkora söralátétet, amit csak két embert bírt tartani. Utóbbival utaltak arra, hogy egyszerűbb adózás helyett új adókat vezettek be.

Mesterházy, és az utána beszélő Horváth Csaba alelnök is részben kortesbeszédet tartottak: megígérték, hogy ha az MSZP kerül kormányra, akkor visszavonják a munka törvénykönyvének szigorításait, és a becsületesen dolgozók fizetése ismét elég lesz a boldoguláshoz. Magabiztosan arról beszéltek, hogy a kormány bukása már közel van, alig két éve van már csak Orbánéknak, és rövidebb az idő a választásokig, mint amennyi eltelt a legutóbbi óta.

Mesterházy szerint három kérdést kell feltenni: Van itt bárki, vagy ismernek bárkit, aki úgy érzi, hogy Orbán Viktor azt teszi, amit ígért? Van itt bárki, akinek könnyebb lett az élete az elmúlt két évben? És van itt bárki, aki hisz még a hazug fideszes bagázsnak?

Az MSZP-s felszólalások visszatérő témája volt, hogy a párt a szegények mellett van, az érdekeiket képviseli, ők tudják milyen sok a rezsi és milyen kiszolgáltatottak a bérből élők. Mesterházy szerint a kormányt leleplező internetes újságíróktól a felháborodott egyetemistákig mindenkinek össze kell fognia, és már nemcsak a kohász számít munkásnak, hanem a pizzafutár is.

Volt egy kis felvonulás is

A majális vonulással kezdődött. A szakszervezetek és az MSZP is vonult egy kicsit az 56-osok terén, aztán a Hősök terén, át a műjégpálya feletti hídon, be a Ligetbe. A szakszervezetiek voltak sokkal többen, több ezren, általában kék lufikkal. A menet végén vonultak a szocialisták, pár százan, piros lufikkal.

A délelőtt 10 körüli felvonulást a szakszervezeti aktivisták (Szolidaritás, VOSZ, MSZOSZ, PDSZ, stb.) dudái tették igazán hangossá, a táblák szerint az ország minden részéről érkeztek majálisozók.

A menetben néha felhangzott egy kis „Orbán, takarodj!” vagy „Munkát, kenyeret!”, de a hangulat nem volt igazán harcias. Egy idősebb úr azt magyarázta a körülötte lévőknek, hogy „az amerikaiak már kiválasztották a Bajnait, úgyis ő lesz az”. Egy szolidaritásos hölgy pedig az autósokat agitálta, álljanak ők is a menetbe, mert holnap már úgysem lesz miből benzint venniük.

A beszédek a szakszerveteknél délre lementek, akkor még bőven szónokolt az MSZP-nél egy osztrák EP-képviselő, aki az 1930-as évek politikai hangulatát látja újra éledni Európában, és még hátra volt többek között Gurmai Zita EP-képviselő felszólalása is. Aztán kora délután zene lett a program mindkét színpadon, Mistery Gang és Irigy Hónaljmirigy a szakszervezeteknél, Dopeman a szocialistáknál. A Vajdahunyad Várnál pedig a méhészek (ez a nap a Méhek Napja is!) és a Schmuck Andor fémjelezte Szépkorúak Társasága biztosított további programokat. Távolabb, a Közlekedési Múzeumnál pedig Gyurcsány Ferenc pártja, a DK is ünnepelt, erről külön riport lesz, ott az Abba Sisters illetve Roy & Ádám voltak kiírva.