Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Morvai Krisztina megtalálta a szerelmet

2012.05.01. 14:34
A jobbikos sem más, mint bárki más. Leginkább az árnyékban szeret sörözni egy harmincfokos májusi délelőtt. Persze különös vonzalmat érez a sujtásos mellények és a paramilitáris szervezetek iránt, de van ennél furcsább is. Például Morvai Krisztina lángoló vonzalma a termelőszövetkezetek iránt.

Egy éve ilyenkor, szakadó esőben, szomorkás, hűvős, őszies időben Morvai Krisztina arról beszélt a Jobbik majálisán, hogy szerelemre vágyik. Mindenki megnyugodhat, az európai parlamenti képviselőt megtalálta a szerelem, vagy megtalálta a szerelmét. De nem ám egy hús-vér férfiban, hanem egy eszmében. És minden eszme közül pont a szövetkezeti mozgalomban.

01
Fotó: Huszti István

Az idén kegyesebb volt az időjárás a Jobbikkal, a már háromnaposra bővült rendezvénysorozat szikrázó napsütésben telt. Így alkalmunk volt megfigyelni, hogy bár a jobbikosok érthetetlen vonzalmat éreznek az obskurus paramilitáris szervezetek iránt és fura mód a tűző napon is szívesen próbálgatnak vastag, fekete, sujtásos mellényeket, alapvetően olyanok, mint bárki más. Legszívesebben árnyékban ülve söröznek.

Egy nem elenyésző kisebbségük pedig politikusok előadásait hallgatja a "Nagy Fehérnek" nevezett rendezvénysátorban, köztük Morvai Krisztináét, a Jobbik egyértelműen legnagyobb sztárjáét. "A Pozitív energia című könyvet olvasom, amiben arról van szó, hogy milyen rezgések vannak egy épületben" - szólítja meg a közönség nem elenyésző hányadát adó fóliasapkás kisebbséget annak apropóján, hogy a moderátor az Európai Parlamentről kérdezi. Az Európai Parlamentnek ugyanis rossz a rezgése, Morvai egy-két órán belül rosszul is lesz az épületben.

04
Fotó: Huszti István

De nem csak azt tudjuk meg, hogy a képviselőasszony ezoterikus lett, hanem azt is, hogy rátalált a régen keresett szerelemre. Őszinte lelkesedéssel ad elő arról, hogy szövetkezeteket kéne létrehozni, melyekkel megvalósítható lenne az önfenntartás. Persze ehhez létszükséglet, hogy a föld magyar kézben maradjon.

A gondolatot a közönség is lelkesen fogadta, záporoztak is az ötletek, hogy hogyan lehetne megtartani. Csak a legkézenfekvőbb nem hangzott el. Az, hogy tán nem kéne eladni, végülis a külföldi is csak magyaroktól tudja megvenni. Ehelyett az EU-ból való kilépés volt a javaslat. Ugyanez volt a slágertémája Morvait megelőzően Murányi Levente és Novák Előd jobbikos alelnököknek is, akiket az új jobbikos mitológia csak mint zászlóégetőket tart nyilván. Egészen konkrétan újító ötletnek nevezték, hogy január 14-én felgyújtottak egy zászlót, mintha ez még soha senkinek nem fordult volna meg a fejében.

Mondjuk az eredetiséget Morvai másik vidékmentő ötletén sem lehet számon kérni. Az ugyanis arról szól, hogy ki kéne használni az ország természeti adottságát, a termálvizet. Érdekes, hogy valakinek, aki állítása szerint folyamatosan az országot járja, nem tűnt fel, hogy termálfürdőből lassan több van, mint Kossuth utcából és "Sport" italboltból együttvéve.

02
Fotó: Huszti István

Az előadásokat nem számítva amúgy igazi majális volt a Hajógyári-szigeten lángosossal, söntéssel, fagyizóval és, nem viccelünk, négy ugrálóvárral. Hétfőn a szervezők állítása szerint egész nap összesen húszezren látogattak ki a szigetre, a P-Mobil koncertjén pedig tizennégyezren voltak. Ami nem kizárt, a nagyszínpad előtti kétezer négyzetméteres placcon tízezren egészen biztosan elfértek.