Vörös csillag miatt vitték el a majálisról

2012.05.01. 11:41 Módosítva: 2012.05.01. 15:53

Tiltott önkényuralmi jelkép viselése miatt a rendőrök előállították a május elsején vonuló tömegből a Zöld baloldal egyik aktivistáját, Nyári Zsoltot -  tudta meg a hvg.hu. Nyárit a Gyorskocsi utcába vitték, a BRFK megkeresésünkre későbbre ígért tájékoztatást az előállításról, és arról is, hogy lehet-e további előállításokra számítani, felszólították-e a többi résztvevőt, hogy vegyék le a vörös csillagot.

A hvg.hu beszámolója szerint a szakszervezeti tüntetők között is látni a vörös csillagra emlékeztető jelképeket, például az Európai Baloldal nevet viselő formáció képviselőjén.

Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és Trasciatti Attila, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke megerősítette, hogy előállították Nyári Zsoltot.

Közleményük szerint a rendőrség Gyorskocsi utcai épületénél tiltakozásul ülősztrájk kezdődik. Vajnai Attila az MTI-nek azt mondta: "a nemzetközi munkásmozgalom elleni diktatórikus fellépés" ellen tiltakoznak, és követelik az éppen kihallgatott Nyári Zsolt elengedését. A pártelnök közölte azt is, hogy a május elsejei programokon részt vesznek, és "minden helyszínen használják" a vörös csillagot.

Végül tízen kezdtek tiltakozni a Gyorskocsi utcai épület előtt, de a rendőrök őket is bevitték, valószínűleg azért, mert rajtuk is vörös csillag volt -  írja a hvg.hu. A rendőrség délután közleményt adott ki. Eszerint öt embert állítottak elő, "a főváros XIV. kerületéből 1 főt, a II. kerületéből 4 főt állítottak elő önkényuralmi jelkép használata bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt".

Strasbourg szerint túl szigorúak vagyunk

A strasbourgi emberi jogi bíróság tavaly novemberben elmarasztalta Magyarországot, amiért 2007-ben büntetőeljárás indult Frantolo János, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnöke ellen. Frantolo még 2004-ben, egy pécsi majálison úgy nyilatkozott a tévének, hogy a zakója hajtókáján egy két centis vörös csillag látszott. Frantoló végül megrovást kapott, emiatt fordult Strasbourghoz.

A strasbourgi ítélet szerint a vörös csillag használatának hazai tilalma túl szigorú, a szimbólum viselésének korlátozása csak akkor lenne indokolt, ha fennállna a kommunista diktatúra visszaállításának közvetlen és valós veszélye. A vörös csillag összetett szimbólum, az egyes jelentések szétválasztására a magyar jogrendszer kísérletet sem tesz, és azt ebben az esetben egy önkényuralmi ambíciók nélküli, bejegyzett párt képviselője tűzte ki, ezt a cselekedet nem tekinthető  veszélyes propagandának. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát, ezért 4000 euró nem vagyoni kártérítést és 2400 euró költségtérítést kell a számára megfizetnie.

A magyar kormány azonban a döntést nem fogadja el, és kitart a a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett. Navracsics Tibor április közepén pedig parlamenti határozati javaslatot terjesztett be, amely ellentmondana a strasbourgi döntés végrehajtásának. Ezzel az ország részes államként ugyan számos egyezményt sértene, de a kormány álláspontja szerint a nemzetközi bírák nem értették meg a magyar történelem sajátosságait.