Áder viszi Kövér sajtófőnökét

2012.05.02. 10:59 Módosítva: 2012.05.02. 11:15
Altorjai Anita, az Országgyűlés eddigi sajtófőnöke az új államfő stábját erősíti majd. Áder János jelentősen átalakítja a köztársasági elnök hivatal szervezetet. Az átszervezés után biztos, hogy nem marad a Sándor-palotában a lemondott Schmitt Pál hivatalvezetője, Kis Norbert.

Az Index információi szerint Altorjai Anita lesz Áder János köztársasági elnök sajtófőnöke.

Altorjai több mint egy évtizede vezette az Országgyűlés sajtóirodáját. Korábban az első Orbán-kormány idején dolgozott már Áder mellett, aki akkoriban a parlament elnöki tisztét töltötte be.

Úgy tudjuk, hogy a rövid felkészülési időre való tekintettel Áder csapatának összeállításában segédkezett Schillinger Erzsébet is, aki már tapasztalt köztársasági elnöki háttérember. Schillinger Mádl Ferenc elnöksége idején irányította a Sándor-palota sajtóügyeit, előtte pedig a Fidesz sajtóosztályán dolgozott.

Mint ismeretes, Schmitt Pál egy hónapja, április 2-án mondott le az államfői posztról, miután Semmelweis Egyetem szenátusa megfosztotta kisdoktori címétől az 1992-es dolgozatában megtalált plagizált részek miatt. Schmitt távozása után Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozataiból arra lehetett következtetni, hogy két jelöltje van a megüresedett posztra: Kövér László, az országgyűlés elnöke és Áder János, a Fidesz brüsszeli képviselője. Kövér többször is jelezte, hogy nem tervezi elhagyni a parlamentet, így Áder maradt az egyedüli jelölt.

Ádernek alig két hete maradt brüsszeli irodája felszámolására, családja hazahozatalára és arra, hogy összeállítsa stábját.

Információink szerint az új köztársasági elnök jelentős szerkezeti átalakításokat tervez a budavári hivatalban. A teljes csapatot nem cserélik le, ám az biztos, hogy a Schmitt Pál körüli botrányokért és hibás döntésekért sokak által felelősnek tartott hivatalvezetőnek, a szóvivői feladatokat is ellátó Kis Norbertnek mennie kell.

Áder János még nem mondott le európai parlamenti mandátumáról, államfővé választása után hatvan napja van arra, hogy megszüntesse az összeférhetetlenséget. Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény szerint európai parlamenti képviselő nem lehet köztársasági elnök.

Áder Jánosnak az EP elnökét kell tájékoztatnia döntéséről, az új képviselő kijelöléséről pedig a Fidesz-KDNP-nek kell gondoskodnia. A pártvezetést nem köti a sorrend, bárkit választhat a párt 2009-es EP-pártlistájáról. OVB mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új EP-képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.

2010-ben Schmitt Pál is lemondott európai parlamenti mandátumáról, mert először az országgyűlés elnöke, majd köztársasági elnök lett. A pártelnökség akkor a Fidesz-KDNP közös lista 62. helyéről Pelczné Gáll Ildikót jelölte utódjául.