Jövőre tényleg bevezetik az e-útdíjat

2012.05.03. 20:45 Módosítva: 2012.05.03. 21:34

Megszületett a megtett úttal arányos elektronikus útdíj bevezetéséről szóló kormányhatározat (.pdf). A kormány a második Széll Kálmán tervben jelentette be, hogy legkésőbb 2013. július 1-ével bevezeti az elektronikus útdíjat, amihez a 3,5 tonnánál kisebb össztömegű járművek, tehát például a személyautók leghamarabb fél évvel a bevezetés után csatlakozhatnak, önkéntesen.

Bevezetéskor kilométeralapú útdíjat csak a nagyobb teherautóknak és vontatóknak kéne fizetniük. A személyautósok az önkéntes átállásig kizárólag időtartamhoz kötött útdíjat, magyarán autópályamatricát vehetnének, ez a lehetőség az átállás után is fennmarad.

A kormányrendeletben nincs szó a tervezett kilométerenkénti árakról, csak arról, hogy azt évente kétszer, januárban és júliusban módosíthatja az illetékes minisztérium, illetve hogy környezetvédelmi kategóriák és úthasználati gyakoriság alapján kedvezmények és büntetőtarifák is kiszabhatók.

Az e-útdíj bevezetésének előkészítő munkálataira javarészt június 30-ig adott időt a nemzeti fejlesztési miniszternek a kormányhatározat, kivéve az európai útdíjrendszerhez való csatlakozást, amit december 31-ig kell előkészíteni.

Az e-útdíj bevezetésére 214,5 milliárd forintot különített el a kormány, de a tervek szerint ebből már 2013-ban 150 milliárd forint megtérülhet a kamionok útdíjának növekedéséből.