Mátyás
1 °C
15 °C

A pomázi tűzoltók azt állítják, nem hibáztak

2012.05.03. 14:42
A fegyelmi vizsgálat megállapítása szerint a pomázi tűzoltóság ügyeletes tisztje és a szolgálatparancsnok sem felelős azért, hogy a márciusi pomázi lakástűzben meghalt egy nő és az oltás során megsérült egy tűzoltó.

A Pest megyei település Lóczy Lajos utca 5. szám alatti családi házában március 6-án délután keletkezett tűz. A baleset következtében egy 82 éves nő meghalt, 83 éves férje és 58 éves fia pedig füstmérgezést szenvedett, az oltás során megsérült egy tűzoltó, őt égési sérülésekkel vitték az orvosi ügyeletre.

A tűzoltók először rossz címre vonultak, mert a riasztáskor kiadott helyszínt nem találták.

A tűzesetről a Pest megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálati jelentést készített; a felettes szerv azt állapította meg, hogy a pomázi ügyeletes a riasztás során nem tartotta be a szakmai szabályokat, ezért vonultak először rossz címre. A tűzoltó pedig azért sérült meg, mert nem rendeltetésszerűen használta a védőeszközét, amelyért a helyszíni szolgálatparancsnok is felelős, ezért a megyei igazgató fegyelmi eljárás lefolytatására kötelezte a pomázi tűzoltóparancsnokot.

Rekonstruálták a történteket

Leidinger István, a pomázi önkormányzati tűzoltóság parancsnoka a fegyelmi vizsgálat összegző eredményét nyilvánosságra hozta, amely másodpercre pontosan részletezi az elő segélykérő hívástól a tűzoltás megkezdéséig eltelt több mint negyedórát.

E szerint a tűzjelzés – az országos katasztrófavédelmi főigazgató által január 26-tól megváltoztatott riasztási rendszer alapján – a 105-ös telefonszámon elsőként a megyei katasztrófavédelemhez futott be, majd azt továbbították a szentendrei tűzoltóság híradóügyeletére, de kárhelyszín utcanevének továbbítása már ekkor nem volt pontos.

Szentendre riasztotta a pomázi tűzoltókat, de a pomázi ügyeletes a rádióforgalmazásban az utcanévből tisztán csak a Lajost értette, a Kossuth Lajos utca 3. címre töltötte ki a káreset-felvételi lapot, és közben a saját riasztási rendszerét használva, riasztotta a pomázi önkéntes tűzoltókat, és közben megpróbálta pontosítani a címet. A jelentés szerint a pomázi gépjárműfecskendők még a laktanyában voltak, amikor a szentendrei tűzoltók megerősítették: a Vróczy út 3. a tűzeset pontos címe.

Nem értette félre

A pomázi 1-es gépjárműfecskendő hat önkéntes tűzoltóval a Kossuth Lajos utca 3-ba vonult. Mivel tüzet nem találtak, címpontosítást kértek, majd tovább vonultak a pontosított Vróczy utca 3. címre, ahová a szentendrei ügyelet riasztása lapján a rendőrök és az ELMŰ szakemberei is felvonultak.

A tűzeset valós, Lóczy utcai címét végül egy a helyszínen tartózkodó szabadnapos szentendrei tűzoltó jelentette telefonon a szentendrei tűzoltóságnak, és megerősítette, hogy még mindig van bent egy ember az égő házban.

Az egységek, a fővároból is riasztott tűzoltókkal együtt csak ekkor indultak a jó címre, majd kezdték meg a tűz oltását.

A fegyelmi vizsgálat megállapította: "a pomázi híradó-ügyeletes a körülményekhez képest a lehető legrövidebb időn belül próbálta a pontos címet megtudni, közben a riasztást elvégezni, a beérkező telefonhívásokat fogadni", és az információt nem ő értette félre.

Az oltás során megsérült tűzoltó ügyében megállapították: a tűzoltó teljes védőfelszerelést viselt, csakúgy mint a rajparancsnoka. A forrázásos sérülését a légzőkészülék maszkjának szélén szerezte, amelyet okozhatott a visszacsapódó vízgőz, vagy az izzadság is. "A szolgálatparancsnok a káresetnél irányítói feladatokat nem végzett, így a sérüléssel kapcsolatban felelőssége nem állapítható meg" – olvasható a jelentésben.

Az új rendszer a hibás

A pomázi tűzoltóparancsnok által lefolytatott fegyelmi vizsgálat megállapítása szerint ha a riasztás közvetlenül hozzájuk fut be, akkor az indulástól számított 3 percen belül a helyszínen lettek volna, így életmentésre még lett volna esély.

A riasztási rendszer átalakításával kapcsolatban a bizottság megállapította: a jelzések minél több ügyeleten keresztül jutnak el a beavatkozó tűzoltóságokhoz, annál nagyobb a valószínűsége az információk torzulásának, elvesztésének, és ezért nem az ügyeleteket ellátók, hanem az új riasztási rendszer okolható, amely véleményük szerint nem a lakosság védelmét szolgálja.

"Mivel bizonyítható, hogy az intézkedés óta hasonló pontatlan és késedelmes jelzések folyamatosan előfordulnak, így a fegyelmi bizottság azt javasolja, az új riasztási rendszer hibáiról tájékoztassák az alapvető jogok biztosát, valamint a környező települések önkormányzatait.

A megyei igazgatóság korábban azt állapította meg: nem hozható semmilyen összefüggésbe a lakástűzben elhunyt 82 éves asszony halála a bevetés-irányítási rendszer átalakításával, vagy a tűzoltói beavatkozással.