Kipusztultak a halak a hatalmas tiszai kubikból

2012.05.04. 19:02
Menteni kezdték a halászok a a Tisza Szolnok és Szajol közötti hullámterében lévő, mintegy másfél kilométer hosszú kubikgödörben agonizáló halakat, de amikor észrevették, hogy tájidegen halak fuldokolnak, abbahagyták a mentést.

A komoly holtág méretű, de sekély gödör áradáskor telt meg vízzel és állatokkal, de a szokatlanul meleg és száraz, aszályos tavasz miatt a vízfelület minimálisra zsugorodott, és végül oxigénhiány lépett fel, majd elkezdődött a pusztulás.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Köti-vizig), a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága valamint a Halász Kft. szakemberei ezután megkezdték a még élő halállomány átmentését a Tiszába. Ekkor derült ki, hogy a döglődő halak jó része ezüstkárász és törpeharcsa. A törvény kifejezetten tiltja tájidegen halak telepítését, így a mentést felfüggesztették.

A Köti-vizig a következő hetekben felméri a halászok által nem kezelt hasonló kiöntéseket. Mivel az előrejelzések szerint jelentősebb csapadék és árhullám továbbra sem várható, újabb halpusztulásokra lehet számítani.