Ötödével nő az emelt szintű érettségi aránya

2012.05.04. 07:02

A nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal pénteken megkezdődnek az írásbeli vizsgák.

Az oktatási államtitkárság szerint középszinten horvát nyelvből egy vizsgahelyszínen hét, német nemzetiségi nyelv és irodalomból hét vizsgahelyszínen 199, román nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 48, szerb nyelv és irodalomból egy vizsgahelyszínen 24, szlovák nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen öt, míg szlovén nemzetiségi nyelvből egy vizsgahelyszínen két vizsgázó tesz írásbeli érettségit.

Emelt szinten horvát nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 38, német nemzetiségi nyelv és irodalomból 6 vizsgahelyszínen 175, szlovák nyelv és irodalomból két vizsgahelyszínen 17, míg szerb nyelv és irodalomból egy tanuló tesz írásbeli érettségi vizsgát.

Május 4. és június 29. között a középiskolákban 137 ezer diák érettségizik. A vizsgázók száma 3 420-szal kevesebb, mint a tavalyi évben. Az érettségi vizsga 2005 óta kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is.

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezer vizsgával nőtt. A növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi.

Az írásbeli hétfőn a magyar nyelv és irodalom, kedden a matematika, szerdán a történelem vizsgákkal folytatódik.