Balog egy Európában példátlan minisztérium élén

2012.05.07. 11:48 Módosítva: 2012.05.07. 13:21
A szociálpolitika nem lehet egyszerűen szegénypolitika, mondta a szociális bizottság előtti meghallgatásán Balog Zoltán, aki az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője lesz. Felkérte Farkas Flóriánt államtitkárnak, de nem vállalta. Balogot meghallgatta a nemzeti összetartozás bizottsága is, a miniszterjelölt itt arról beszélt, hogy személyi változásokat is tervez a minisztériumban, részleteket azonban még nem akart mondani.

Egész Európában példátlan, hogy annyi terület összpontosuljon egy minisztériumban, mint az Emberi Erőforrások Minisztériumában, mondta a parlament szociális bizottsága előtti meghallgatásán Balog Zoltán, aki Réthelyi Miklóst váltja a minisztérium élén.

A szakmai kérdések előtt tisztázni kellett a név- és rövidítéskérdést is, de szerencsére ez is eldőlt:EMMI [szabályosan: Emmi – a szerk.] lesz a rövidítése a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) utódjának. Balog a határon túli magyarsággal foglalkozó nemzeti öszetartozás bizottsága előtt - amely hétfőn szintén meghallgatta a miniszterjelöltet - ehhez annyit tett hozzá: a névváltoztatás nem fog több millió forintba kerülni. Ezt azzal indokolta, hogy az informatika világában nem kell levélpapírokra költeni, elegendő a szervereket átállítani.

Balog szerint a legnagyobb kincs az emberi erőforrás, ezért érdemes mindent, ami ezzel kapcsolatos, egy minisztériumban összekapcsolni. A minisztérium ráadásul két új államtitkársággal is bővül, ide kerül a egyházakért és a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárság is. Utóbbi posztra felkérte Farkas Flóriánt, az Országos Roma Önkormányzat elnökét, de ő nem vállalta, ezért az államtitkárságot a miniszter fogja vezetni.

Balog a nemzeti öszetartozás bizottsága előtt azt mondta: tervez személyi változtatásokat, illetve a struktúrális átalakításokat is a minisztériumban. Ezekről azonban szerinte egyelőre korai beszélni. A miniszterjelölt azt mondta, hogy nem mondott azonnal igent a miniszteri felkérésre. Ezt azzal indokolta: át kellett gondolnia, hogy át tudja-e hidalni a minisztérium méretéből adódó nehézségégeket.

Szintén fontos szerinte az „akarás akarása”, ennek megtanítása, vagyis elérni azt, hogy mindenkinek legyen motivációja dolgozni és javítani a saját sorsán. Szerinte kulcskérdés lesz a felzárkóztatás és az esélyteremtés, de ugyanennyi figyelmet kell szentelni a középosztálynak is, mert ha velük nem foglalkozik a kormány, ők is lecsúszhatnak. A szociálpolitika nem lehet egyszerű szegénypolitika, mondta Balog. Ezzel együtt is külön kiemelte Észak-Magyarországot, mert szerinte tragédia és szégyen, hogy ez a térség az tíz legszegényebb régiója között van, ezen mindenképpen változtatni kell.

A Réthelyi Miklóst váltó Balog a szociális bizottság előtt elmondta, hogy nem tudja Réthelyi professzori bölcsességét folytatni, de reméli, hogy más erényekkel tudja majd vezetni a tárcát. A szociális bizottság 15 kormánypárti igen és 5 ellenzéki nem mellett támogatta Balog kinevezését. Támogatta a kinevezést a nemzeti összetartozás bizottsága is, csak az LMP képviselője szavazott nemmel, a Jobbik képviselője tartózkodott a szavazáson.

Orbán Viktor miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter csütörtökön a kazah fővárosban jelentette be, hogy Réthelyi Miklós lemondott a posztjáról, a tárca új vezetője pedig Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár lesz. Szijjártó közölte: Réthelyi már 2010-ben jelezte, hogy félidőben lemond majd miniszteri posztjáról. Orbán Réthelyi lemondólevelére válaszolva azt írta: sajnálja, hogy nem tudtam rábírni Réthelyit arra, hogy a 2010 májusában két évre kötött megállapodásukat meghosszabbítsa, és továbbra vezesse a tárcát.

Arra a kérdésre, hogy várhatóak-e további lépések a kormányátalakításban, Szijjártó csütörtökön azt mondta, hogy Orbán Viktor hozott ilyen döntéseket, de azokról majd akkor tájékoztatják a nyilvánosságot, ha véglegesek lesznek. Az elmúlt hetekben több újság is arról írt, hogy Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár utóda Lázár János frakcióvezető lehet. Ebben az esetben Varga válthatja Fellegi Tamást, aki jelenleg az IMF-tárgyalásokért felel tárca nélküli miniszterként.