Zoltán
-4 °C
9 °C

Schmitt szeretné az állami lakást magának

2012.05.07. 08:25

Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem – mondta Schmitt Pál, a plágiumügye miatt lemondott köztársasági elnök az RTL Klubnak, amely arról kérdezte, mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, ahová az új államfőnek, Áder Jánosnak kell majd beköltöznie. Schmitt azt mondta, megígérte Ádernek, hogy egy hónapon belül kiköltözik onnan.

Arra a kérdésre, hogy igényt tart-e az állam által vásárolt és fenntartott lakásra ezután, Schmitt Pál azt mondta: "Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár". A volt államfő azt is mondta: a jövőben tovább szeretne dolgozni valamilyen jószolgálati poszton.

Schmitt Pál vagyonnyilatkozata alapján tudható, hogy a lemondott államfőnek volna hova mennie. Schmitt három budai és egy ötödik kerületi lakás tulajdonosa felerészben. Egy II. kerületi, 901 négyzetméteres telken álló, 320 négyzetméteres családi ház, egy másik II. kerületi 438 négyzetméteres telken álló 195 négyzetméteres lakóház, valamint egy ugyancsak II. kerületi, 529 négyzetméteres telken lévő, 295 négyzetméteres lakóház 50 százalékos tulajdonosa. Emellett egy eltartási szerződés révén felerészben birtokol egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakást is, és feles tulajdonosa egy lupaszigeti nyaralónak is.

A Blikk szerint Schmitték egy diplomata családnak adták ki azt a villát, ahonnan 2010-ben az államfői rezidenciába költöztek. A lap szerint a bérlők most is lakják a villát, külföldi rendszámú autójuk rendszeresen ott parkol.

Tavaly módosították a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt, amelyet már Schmitt Pál írt alá. Az új szabályok szerint Schmitt Pált volt államfőként kérelmére (!) lakáshasználati jog illeti meg. Bár Schmitt Pál lemondott, a lakáshasználatra joga van,  ez a lehetőség a törvény szerint csak akkor nem járna neki, ha összeférhetetlenség kimondásával vagy a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztással szűnt volna meg a megbízatása.

A lakást és annak fenntartását a Hivatal biztosítja. A lakás a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. Emellett Schmitt Pál  jár neki az illetménye, szolgálati autó és sofőr, valamint kétfős titkárság is.

Schmitt Pál a neki járó államfői juttatást (jelenleg bruttó 1,5 millió forint) az olimpiai bajnoki életjáradékként kapott havi bruttó 220 ezer forinttal egészítheti ki. Legutolsó vagyonnyilatkozata szerint ezen kívül bankban 7 millió forint és 27 ezer euró megtakarítása van. Schmitt Pálnak ezen kívül van egy Harley-Davidsonja is.

Korábban Mádl Ferencnek 126 millió forintért, Sólyom Lászlónak pedig 195 millió forintért vásárolt és újított fel az állam egy szolgálati lakást, miután távoztak posztjukról.