A Jobbik feloszlatta tizenegy borsodi szervezetét

2012.05.07. 15:41

A Jobbik országos elnöksége tizenegy Borsod-Abaúj-Zemplém megyei alapszervezetének feloszlatásáról döntött, öt másik alapszervezet működését pedig felfüggesztette annak érdekében, hogy "a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetén belüli viszálykodás végére pontot tegyen", áll a Jobbik pártigazgatójának, Szabó Gábornak a hétfői közleményében.

A pártigazgató javaslatára feloszlatott szervezetek a következők: az alsózsolcai, a bánrévei, a hódoscsépányi, a kazincbarcikai, a királdi,  az ongai, az ózdi, a putnoki, a sajóbábonyi, a szikszói és az edelényi. A következő szervezetek működését függesztették fel további kivizsgálásig: a borsodszentgyörgyi, a sajószentpéteri, a sajóvelezdi, a sárospataki és az arlói. Ezen túl az ügyvezető megyei elnökség két tagját, Kovács Árpádot és Vincze Tamást, illetve az ózdi és a kazincbarcikai választókerület szervezőit is azonnali hatállyal visszahívta pozíciójukból.

Az ügy előzménye, hogy Endrésik Zsolt, a párt borsodi elnöke és a párt teljes megyei elnöksége április közepén lemondott. A hvg.hu akkor azt írta, hogy információik szerint az Endrésik Zsolt vezette testület "így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból." A cikk szerint ugyanis Szegedi Csanád helyi szervezetek alapításával próbál őt támogató küldötteket nyerni a megyei tisztújítás előtt.

Ezután a Jobbik országos elnöksége és frakciója április 25-én úgy döntött, hogy kizárja a képviselőcsoportból Endrésik Zsoltot. Az akkori indoklás szerint a Jobbik számára egyértelművé vált, hogy Endrésik, valamint Kisgergely András és Nagyházi Zoltán önkormányzati képviselők "önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal a párt megosztására törekedtek, melyhez segítségül hívták az áruló, esküszegő Pősze Lajost - volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselőt - és a balliberális hvg.hu hírportált is".

Endrésik Zsolt április 26-án azt mondta, hogy ismeretlenek feltörték a személyes emailfiókját és onnan belsős jobbikos címekre leveleket küldtek szét, amelyek egy része valódi volt, egy része manipulált, egy része pedig hamisítvány. A szétküldött levelekben - amelyeket a kuruc.info és a barikad.hu is nyilvánosságra hozott -  Endrésik Zsolt Pősze Lajossal, Kisgergely Andrással és Nagyházi Zoltánnal a hvg.hu-n megjelent cikk végleges tartalmáról is egyeztetett.

A Jobbik edelényi majálisán Endrésik Zsolt egy Kalasnyikov gépkarabéllyal a kezében szónokolt, majd vaktöltényekkel sorozatot adott le a levegőbe. Beszédében Szegedi Csanádot és Szegedi Mártont azzal vádolta, hogy érdekből, egy-két éve jelentek meg az alulról építkező radikális párt környékén. Végül május 4-én a Jobbik fegyelmi és etikai bizottsága kizárta a pártból Endrésik Zsoltot és Kisgergely Andrást.

A hétfői pártigazgatói közlemény szerint eddig 75 szervezete volt a Jobbiknak a megyében, most már csak 64. Egy hónapon belül kitűzik viszont a megyei választmány tisztújító ülését, és kinevezik majd az új választókerületi szervezőket is, áll a közleményben. A Jobbik elnökségének tervei szerint negyed éven belül újra 75 szervezete lesz a Jobbiknak Borsod-Abaúj-Zemplénben, és fél év múlva a legtöbb olyan településen újra meg tud alakulni a párt helyi szervezete, ahol most megszűnt.

Szabó Gábor közölte: "az elnökség egyértelmű jelzést kíván küldeni azon jobbikos szervezetek és tagok irányába, amelyek olyan volt jobbikos vezetőket követnek és támogatnak, akik a sajtónak és Pősze Lajosnak szivárogtattak ki információkat a Jobbikról, és szervezésükkel vagy aktív támogatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a Jobbik edelényi majálisa botrányba fulladjon Endrésik Zsolt és társainak a lövöldözése miatt".

Az Endrésik Zsolt emailfiókjából nyilvánosságra került egyik levélben egyébként Kisgergely András  azt veszi számba Endrésik számára, hogy melyek az őket támogató alapszervezetek Borsodban. Ezen a listán szerepel többek között a most feloszlatott bánrévei, hódoscsépányi, kazincbarcikai, királdi, ózdi és putnoki, valamint a felfüggesztett borsodszentgyörgyi, sajóvelezdi és arlói szervezet is.