Balog Zoltán nem temetni, esketni szeretne

2012.05.08. 19:35 Módosítva: 2012.05.08. 19:53
Az emberierőforrás-minisztérium élére jelölt Balog Zoltán az egészségügyi bizottság ülésén is azzal érvelt, hogy jobb lesz egy tárcánál egyesíteni minden olyan területet, ami az embert érint. Mint mondta, kis kormány lesznek a nagy kormányban, és már összehangolt javaslatokat tudnak a kabinet elé terjeszteni. Főleg általánosságokat mondott az egészségügyről, igaz, a képviselők se nagyon kérdezték.

Fogós kérdés volt, el lehet-e vállalni egy ilyen feladatot, amikor az eddigi Nefmiben már öt olyan terület van, amely akár önálló minisztérium is lehetne, mondta Balog Zoltán a tárca várományosa az egészségügyi bizottsági meghallgatásán. Az eddig az egészségügyet, oktatatást, kultúrát, sportot, szociális terület felügyelő minisztérium két új államtitkársággal (egyházügyi, társadalmi felzárkóztatás) bővül és új nevet is kap. Balog szerint a minisztérium így minden olyan terület egységes szerkezetét adja, amely az emberi erőforrás körébe tartozik. Igazából egy kis kormány lesz a nagy kormányban, amely a kabinet elé az egymássea összefüggő területek között már egyeztetett javaslatokat tud terjeszteni..

„Nem vagyok orvos, de nem is képviselem egyik egészségügyi lobbit sem” – szólt a nagyrészt orvosokból álló testülethez a miniszterjelölt, aki saját bevallása szerint már akkor félni szokott, ha csak egy orvost lát, nem hogy ennyit egyszerre. „Ha megkérdezik, ki az egészségügyi miniszter, akkor azt mondom, Szócska Miklós, de a balhét együtt visszük el” - utalt arra, hogy neki koordináló szerepe lesz, ne is várják azt tőle, hogy minden szakterület részleteit ismerje.

A két államtitkársággal bővülő tárcánál lesznek személyi változások, felelt a szocialista Tukacs István kérdésére, de ezeket szeretné átgondolni és a miniszteri kinevezés előtt erről nem is lenne elegáns nyilatkozni. Azt megemlítette, hogy külön miniszteri biztost szeretne kinevezni az EU-források megfelelő felhasználására.

A bizottság előtti bemutatkozásakor Balognak nagyrészt csak olyan közhelyekre futotta minthogy minőségi szolgáltatásokra van szükség, fontos a betegközpontúság, a megfelelő információszolgáltatás, és az, hogy mindenki a lehető legrövidebb időn belül és egyenlő esélyekkel férjen hozzá az orvosi ellátáshoz. Balog szerint értékes modellnek tekinthető az egészségügyben a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet), amely az állam által átvett kórházak fenntartása mellett kutatásokat, háttérszámításokat és minőségfejlesztést is végez. Mint mondta, ezeket a tapasztalatokat hasznosítani lehet majd akár az államhoz kerülő iskolák működtetésekor is.

A képviselők az ilyenkor szokásos koreográfia szerint nem kérdéseket tettek fel a jelöltnek, hanem monológokat mondtak el, jó tanácsokkal látták el vagy egy-egy terület mellett próbáltak már most lobbizni a leendő miniszternél. A szocialista Garai István Levente követhetetlen és csapongó felszólalásában a gyógyszerkassza megrövidítését kifogásolta, de beszélt a jeges utakról és arról is, hogyan írjon fel majd vidéken egy orvos az utcán a parasztbácsinak receptet, ha bevezetik az e-receptet. Bábiné Szottfried Gabriella a magyar védőnői szolgálatot ajánlotta a leendő miniszter figyelmébe, amely egy hungarikum, a fideszes Horváth Zsolt pedig az iskolai közétkeztetés egészségesebbé tétele mellett és a meddő párok érdekében szólalt fel.

A szocialista Tukacs István szerint ha egy hajó egy bizonyos szintig megtelik vízzel, előbb irányíthatatlanná válik majd süllyedni kezd. A minisztérium szerinte már irányíthatatlan, kockázatos ezért még két területet hozzácsapni.

Gyenes Géza a bizottság jobbikos alelnöke azt kérdezte a református lelkésztől, hogy keresztelni vagy temetni jött-e az egészségügybe. – Én esketni szeretnék, párokat szeretnék összehozni, mondta erre Balog. Szerinte ugyanis akkor születik több gyerek Magyarországon, ha azokat támogatják, akik nettó befizetők a költségvetésbe, és dolgoznak. Őket kell erősíteni, hogy gyermeket tudjanak vállalni. Ne csak a nagyszülőkre számíthassanak.

Az orvosi életpálya nemcsak bérnövekedést jelent, hanem azt is, hogy a fiatal orvosok előbbre juthassanak és ne legyen a keresetekben olyan mértékű szakadék az egyes orvos szakmák között, mint ma. Az már a korábbi bizottsági meghallgatásokon is bebizonyosodot, hogy a jövőben hét területet koordináló Balog Zoltán kapaszkodóként mindig szeret visszatérni eddigi területéhez, a romaügyekhez. A meghallgatáson önmagát idézte, amikor nemrég Brüsszelben egy külföldi kollégájának azt mondta: "hogy van az, hogy az orvosaink kellenek, a romáink viszont nem". Mint mondta, épp ezért csinálták az európai romastratégiát, mert szerint ez is közös európai ügy.

Ugyancsak a romákkal kapcsolatban a leendő miniszter világos határvonalat húzott önmaga és a Jobbik között. Azt nem szereti a Jobbikban, amikor embereket származásuk alapján ítélnek meg, de azt hasznosnak tartja, hogy létező problémákat nyíltan, sőt sarkosan fogalmaznak meg.

Balog a képviselők monológokba csomagolt kérdéseire is kitért. Szerinte azt azért 2012-ben ne vitassa senki, hogy e-receptre szükség van, a medő párokért aggódó Horváth Zsoltnak pedig azt mondta: az OEP végez modellszámításokat arról, megérné-e támogatni a jelenleginél több mesterséges megtermékenyítési próbálkozást. A miniszterjelölt szerint a takarékosság jegyében a gyógyszerkiadásokra fordított állami forrásokat úgy sikerült drasztikusan csökkenteni, hogy a betegek terhei nem növekedtek. Ez azt jelenti, hogy volt tartalék a rendszerben és a jövőben is erre törekednek.

Kovács József, a bizottság elnöke az ülést úgy foglalta össze, hogy Balog Zoltán keresztelt, esketett és temetett is. Megkeresztelt két új ágazatot, amelyekkel kiegészül a gigaminisztérium. Ezeket összeeskette a már meglévő öttel. Optimizmusával pedig eltemette azt a pesszimizmust, ami a képviselők  kérdéseiben felmerült.

A bizottság 14 fős Fidesz-KDNP többsége ezután támogatta Balog kinevezését, a szocialista Tukacs István nemmel szavazott, a többiek tartózkodtak.