2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Bejegyezték a Mazsök új kuratóriumát

2012.05.08. 15:17

Jogerősen nyilvántartásba vette a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) új kuratóriumát a Fővárosi Ítélőtábla. Az új kuratóriumban a magyarországi és a nemzetközi zsidószervezetek jelöltjei, valamint a tudomány és a közélet kiemelkedő személyiségei mellett a kormányt két tag képviseli – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden.

A közlemény szerint a megújult kuratóriumot a Zsidó Közösségi Kerekasztal minden résztvevője és a kormány is támogatja, ezzel lezárult a több mint egy éve tartó tárgyalássorozat és jogi procedúra, és elhárult az akadály a közalapítvány zökkenőmentes működése elől.

Mint írták, a megújított kuratórium tagjait – a zsidó szervezetek javaslata alapján – a magyarországi és a nemzetközi zsidó szervezetek jelöltjei, valamint a tudomány és a közélet kiemelkedő személyiségeinek köréből kérték fel. A közalapítvány alapítóját, azaz a kormányt két tag képviseli. Gál András Levente kormánybiztos rendszeresen egyeztet a zsidó közösségek képviselőivel a Zsidó Közösségi Kerekasztal keretében. A kerekasztal döntött tavaly áprilisban a Mazsök új kuratóriumának névsoráról is, ezt a kormány vita nélkül fogadta el tavaly júniusban – olvasható a közleményben.

Gál András Levente
Gál András Levente
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A KIM egy januári közleménye szerint öt korábbi kurátor fellebbezése akadályozta a Mazsök kuratóriumának nyilvántartásba vételét. A KIM akkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Fővárosi Bíróság megismételt eljárásban tavaly december 8-án újra bejegyezte az új kuratóriumot, azonban öt korábbi kurátor fellebbezést jelentett be az első fokú döntés ellen.

A minisztérium közlése szerint a Mazsök célja, hogy azok a személyek és utódaik, valamint az általuk szervezett közösségek, akik zsidó származásuk miatt fasiszta szellemű zaklató rendszabályok elszenvedői voltak, újjászervezhessék vallási, kulturális, oktatási rendszerüket, erősíthessék zsidó identitásukat, és javíthassák a rászorultak szociális helyzetét.

A Mazsök felelős azért is, hogy több ezer a második világháború idején még magyar, de ma már külföldi állampolgárságú holokauszttúlélő megkapja a kárpótlási pénzét. Ennek azonban a pénzosztásban szintén szerepet vállaló, nemzetközi adatbázissal rendelkező Claims Conference New York-i központú zsidó szervezet zavaros elszámolása miatt a Mazsök nem tud eleget tenni, másfél éve nem utalhatja a következő részletet. Emiatt a Claims Conference egy másik magyarországi zsidó szervezet, a MAZS Alapítvány által gondozott idős, magyarországi holokauszttúlélők főleg Berlinből származó kárpótlási pénzének elvételével fenyeget. (Az ügyről itt írtunk részletesen.)