Mozgássérült-parkolóban állt meg Pintér kocsija

2012.05.08. 15:41 Módosítva: 2012.05.09. 08:38
A belügyminiszter szolgálati autóját egy jobbikos képviselő szúrta ki, Pintér szerint az első kérdés, hogy a gépkocsivezető kiszállt-e az autóból és hogy jött-e olyan gépjármű, amelyiket fogyatékos vezetett.
kormanyauto1 0
Fotó: barikad.hu

Egy kormányzati politikus hivatali autója jogosulatlanul használta a Képviselői Irodaház előtti parkoló egyik mozgássérültek számára fenntartott helyét kedden délelőtt - hangzott el a Jobbik sajtótájékoztatóján. Volner János felszólította a belügyminisztert, hogy derítse ki, melyik kormánytag használja a gépkocsit és "szigorúan járjon el vele szemben". Volner lapunknak elmondta, hogy a gépjármű rendszáma JUR-129, ami egyes vélemények szerint belügyminisztériumi kocsi.

A belügyminiszter délután elismerte, hogy az ő szolgálati autója használta jogosulatlanul a Képviselői Irodaház előtti parkoló egyik mozgássérültek számára fenntartott helyét. Pintér Sándor azt nyilatkozta: nem ült az autóban a parkolás idején és felelősségre fogja vonni a gépjárművezetőt.

A belügyminiszter úgy fogalmazott: az első kérdés, hogy a gépkocsivezető kiszállt-e az autóból és hogy jött-e olyan gépjármű, amelyiket fogyatékos vezetett. Ha nem - folytatta -, akkor sem helyesli a történteket, ezért felelősségre fogja vonni a sofőrt. Ennek részleteiről annyit mondott, hogy a szolgálati szabályzatban előírtaknak megfelelően fog eljárni.

A Belügyminisztérium sajtóosztályától érdeklődésünkre azt a választ kaptuk, hogy a Köztársasági Őrezred által üzemeltetett, és az Őrezred állományába tartozó sofőr által vezetett autó a belügyminisztert szállította. Amennyiben az említett parkolóhelyet a sofőr jogosulatlanul vette igénybe, vele szemben az Őrezred szolgálati szabályzata értelmében fognak eljárni, szankciókra számíthat.

Mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen más nem várakozhat, csak megállhat. Ekkor maximum öt percet lehet ott a nem mozgáskorlátozott, ha az autója közelében marad. Ha mozgáskorlázott akarja elfoglalni a helyet, akkor azonnal át kell adnia.

rokkanthely
Fotó: barikad.hu

Volner János (Jobbik) keddi sajtótájékoztatóján több fényképet is bemutatott, amelyek tanúbizonysága szerint aznap reggel egy megkülönböztető jelzéssel ellátott, de azt nem használó kormányzati autó elfoglalja a Képviselői Irodaház két, mozgássérülteknek fenntartott parkolójának egyikét. A képviselő ismertette az autó rendszámát is és felszólította a belügyminisztert, hogy vizsgálja ki az esetet.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy a TV2 Mokka című műsorában kedden reggel Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke arról beszélt: fél évre el kellene venni azok autóját, akik parkoláskor visszaélnek a mozgássérülteknek járó igazolvánnyal.

A Jobbik szerint egyébként felháborító, hogy a kormánypárti politikusok megszegik a szabályozást, miközben az egyszerű emberek számára szigorúbb szabályokat követelnek. Felidézte azt az esetet is, amikor 2011 februárban tilosban, a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyen állt meg Audijával kedden délelőtt Lázár János fideszes frakcióvezető is.