Kivizsgáltatná Simicska és Nyerges állami megrendeléseit a Jobbik

2012.05.09. 11:22
Orbán Viktort, Simicska Lajost és Nyerges Zsoltot is meghallgatná az a bizottság, mely a kormány körüli üzleti körök megrendeléseit vizsgálná. A bizottság felállítására a Jobbik tett javaslatot és a parlamentnek kell szavaznia erről.

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a kormány mögött álló gazdasági körök állami megrendeléseinek kivizsgálására - jelentette be Vona Gábor, a párt frakcióvezetője. Vona szerint a bizottság feladata elsősorban Simicska Lajos és Nyerges Zsolt, illetve a hozzájuk köthető cégbirodalmak átvilágítása lenne.

"Bízunk abban, hogy fény derül arra, hogyan könyvelhet el egy állami megrendelésekből élő magán társaság több tízmilliárd forintos árbevételt, milyen módon jutnak építési megbízásokhoz, állami földekhez egyes cégek, hogyan alakult ki monopólium a köztéri reklámfelületeknél" - mondta Vona.

Ezzel többek között a Közgép Zrt. építőipari vállalat százmilliárdos állami megrendeléseire utalt, melynek vezetője Nyerges Zsolt, tulajdoni viszonyai pedig sokáig nem voltak ismertek. Az alkotmánymódosítás után, mely kötelezővé tette, hogy a közbeszerzéseken induló vállalatok nyilatkozzanak arról, kik a valódi tulajdonosai, nyilvánosságra került, hogy a tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz egyik legmeghatározóbbnak tartott gazdasági háttérembere.

A jobbikos kezdeményezés előzménye, hogy hétfőn a parlamentben Karácsony Gergely LMP-s képviselő azonnali kérdést tett fel a miniszterelnöknek arról, vannak-e oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében. Válaszában Orbán többek között azt mondta, Magyarországon ma csak nagytőkések vannak, oligarchák nem, de ha bárki tud bármilyen állami megrendeléssel kapcsolatos törvénysértésről, tegyen feljelentést.

Vona Gábor szerint ehhez előbb meg kell ismerni a tényeket, ezért kezdeményezték a bizottság felállítását. A bizottság előtt szerinte Orbán Viktornak, Nyerges Zsoltnak és Simicska Lajosnak is meg kellene jelennie.

Arról, hogy valóban felállhat-e egy ilyen bizottság, a parlamentnek kell szavaznia. Vona számít az ellenzéki pártok támogatására és szerinte fideszes képviselők is támogathatják azt.