Egy hét múlva jön az MSZP programja

2012.05.09. 12:07

Jövő szerdán mutatja be Mesterházy Attila pártelnök az MSZP programjának alapját képező vitairatot, amelyet a József Attila Alapítvány készített. A dokumentumot a következő hónapokban vitára bocsátja az MSZP, hogy az állampolgári és a szakmai szervezetekkel folytatott konzultációkon sorra vegyék a teendőket a jogállamiság, a gazdaságpolitika, az esélyteremtés és a nemzetközi együttműködés területén, illetve áttekintsék a szolidáris Magyarország felépítéséhez szükséges intézkedéseket is.

A sajtótájékoztatót tartó Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője szerint a vitairattal és az arra épülő programmal az MSZP alternatívát kínál az Orbán-kormánnyal szemben, amelynek két éve követett gazdasági stratégiája megbukott. Szekeres a véleményét a Széll Kálmán-terv új változatára alapozta, mondván, hogy például a telefonadót most a távközlési különadó kiváltására hivatkozva vezetik be.

Szekeres szerint abszurd, hogy miután az ágazati különadót két évvel ezelőtt azért rótták ki a cégekre, hogy a kormánynak ne kelljen hitelt kérnie a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), most – mivel az ország piaci finanszírozása nem vagy csak rendkívül magas hozamokkal megoldható – éppen ezt teszi a kabinet.

A képviselő hozzátette, hogy ha a kormány nem húzza az időt öt hónapon át, és januárban megállapodik az EU-val, majd a valutaalappal, máig mintegy százmilliárd forinttal kevesebbet kellett volna kamatfizetésre költenie. Ebben az esetben pedig most nem lenne szükség az évközben bevezetett új adókra és megszorításokra.

A sajtótájékoztatón, Gyurcsány Ferenc szakdolgozatügyével összefüggésben, arról is kérdezték Szekeres Imrét, egykori KISZ-funkcionáriusként elképzelhetőnek tartja-e, hogy a kommunista ifjúsági szervezet vezetői különleges elbánást kaptak a felsőoktatásban a vizsgabiztosoktól.

A politikus válaszul felidézte, hogy a veszprémi vegyipari egyetemen végzett a hetvenes években, és senkiben sem vetődött fel, hogy bárki kedvezményt kapjon az államvizsgán, vagy hogy valaki ne laboratóriumi, ipari mérésen alapuló adatokból készítsen szakdolgozatot. Ugyanez volt a helyzet, amikor megvédte Mesterséges intelligencia alkalmazása vegyipari reaktorok matematikai modellezésére című doktori disszertációját.