Még semmit nem írtak, de még pénzt sem kaptak a 3,1 milliárdos szerződésből

2012.05.09. 12:56 Módosítva: 2012.05.09. 16:08
A kormány az év elején duplázta meg a Századvéggel kötött tanácsadási szerződés összegét, a hárommilliárdosra emelt keret azóta is kihasználatlan. Egyelőre csak az egyes minisztériumok tanácsadási igényeit mérték fel. A megrendelések azonban döntés előkészítő anyagnak számítanak, ezért tíz évig nem nyilvánosak.

A Századvég-csoportnak a szerződéses kötelezettsége alapján a hónap végéig több tanulmányt kell letennie a szaktárcák asztalára, a kormány azonban még csak azt méri fel, milyen területen van szükség a külsős tanácsadók segítségére.

A kormányzati tanácsadásról szóló szerződést a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kötötte meg a Századvég-csoporttal. Az NFM decemberben először egy 1,3 milliárd forint összegű szerződést kötött, februárban ezt kibővítették, az eredeti keretösszeg így több mint duplájára, 3,1 milliárd forintra nőtt.

A szerződés szerint a tanácsokat az összes kormányzati intézmény igénybe veheti. A kormány ugyanis a tanácsadási költségeket elvonta az egyes minisztériumoktól, és központosítva dönt az erre a célra szánt forrásokról. A közbeszerzést pedig azért az NFM bonyolította le, mert a minisztérium feladata az egész kormányzatot érintő közbeszerzések lebonyolítása. A Németh Lászlóné vezette minisztériumnak kell felmérnie azt is, hogy milyen szakértői anyagokra, tanulmányokra tartanak igényt a minisztériumok.

Az NFM arra a kérdésünkre, milyen megrendeléseket adtak le az egyes minisztériumok, április végén azt írta: a tárcák megrendelései döntés előkészítő anyagnak számítanak, ezért tíz évig nem nyilvánosak. A tárca szerint a megrendelések csak most indultak, a Századvég ezért írásos anyagokat egyelőre nem készített a kormány számára. Még márciusban pedig azt írta a minisztérium, hogy a teljesítés a szerződésben meghatározott összeg erejéig a megrendelések leadása után történhet meg.

IMG 2563

Az NFM áprilisi válaszában azonban kitért arra is, hogy a Századvég a tanácsadói munkáját többek között „személyes tanácsadás” és „szakértői közreműködés” keretében folyamatosan végzi. A válaszból az azonban nem derült ki, hogy ez pontosan milyen területekre vonatkozik, illetve azt sem, hogy ezekért mennyi pénzt kapott eddig a Századvég. Mindössze annyit írtak, hogy a kormány nem vállalta, hogy a szerződésben szereplő 3,1 milliárd forint keretösszeget teljes egészében felhasználja, csupán „a feltétlenül szükséges mértékig vesz igénybe szolgáltatást”.

A cégcsoportnak azonban hamarosan teljesíteni kell. A szerződés ugyanis több olyan konkrét feladatot is megnevez, amelyeket a Századvégnek május 31-ig kell ellátnia. Például elemzéseket, mélyinterjúkat, közvélemény-kutatásokat kell készítenie többek között a Budapest fejlesztési stratégiához, a szerencsejáték stratégiához, a határon túli magyarokkal kapcsolatos kérdésekben. Kíváncsiak voltunk arra, hogy állnak ezek a munkák, fizettek-e már ezért a Századvégnek, illetve szerettük volna megismerni a cégcsoport által eddig elkészített anyagokat is. Múlt heti kérdéseinkre egyelőre nam kaptunk választ.

Bár a kormányzati igényeket az NFM fogja össze, április elején megkerestük a többi hét minisztériumot és a Miniszterelnökséget is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az egyes tárcák mekkora összegben, milyen jellegű munkát, tanácsadást, tanulmányt kértek a Századvég-csoporttól. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Belügyminisztérium és a Külügyminisztérium azt közölte: nem adtak megbízást a Századvégnek. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve a Honvédelmi Minisztérium az NFM-hez irányított bennünket. A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség nem válaszolt a kérdéseinkre.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég ügyvezetője az Indexnek azt mondta, a szerződés köti a céget is, így a munkákról ő sem árulhat el részleteket.

Az Index korábban arról írt, hogy tavaly hasonló tulajdonosi struktúra alakult a csoport cégeiben, a Strategopolis Stratégiai Elemző és Kommunikációs Kft-ben , illetve a Századvég Gazdaságkutató Zrt-ben. Eszerint Heim Péter üzletember, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, illetve Giró-Szász András töltött be vezető szerepet a cégekben. Tavaly őszi kormányszóvivői kinevezése után Giró-Szász azonban kilépett a cégekből. A kormányváltás előtt a Századvég vezetői több cégben is együtt bukkantak fel Orbán Viktor kormányfő legfőbb tanácsadójával Habony Árpáddal. Az Index forrásai szerint Habony nem csupán rendszeres vendég a cégcsoport Hidegkuti Nándor utcai épületében, hanem saját irodája is van ott.