Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Stefánia
3 °C
8 °C

Két iskolát kaphat Ajkán a Hit Gyülekezete

2012.05.09. 15:05
Gazdasági okokra hivatkozva a Hit Gyülekezetének adná át két középiskoláját Ajka önkormányzata. Schwartz Béla szerint a képviselő-testület keddi ülésén előzetes állásfoglalást hozott, hogy ha az alkalmazotti közösségek többsége támogatja, akkor az Ajkai Szakképző Iskola, valamint a Bródy Imre Gimnázium és Szakközépiskola üzemeltetése kerül át a gyülekezethez.

Schwartz Béla polgármester avval indokolta a döntést, hogy nem szeretnék állami működtetésbe adni a középiskolákat, mivel „azok feltételei a legrosszabbak”. A katolikus egyház nem akarta ezeket átvenni, ezért más egyházat kerestek, s a Hit Gyülekezetével előzetes tárgyalásokat folytattak az átvételről.

A polgármester leszögezte, hogy ez gazdasági kérdés, hiszen az egyház az állami normatíva 1,9-szeresét kapja meg a működtetéshez. Megjegyezte, ez négyszázmillió forint pluszpénzt jelent a városnak a két intézmény fenntartásához.

Ferenczi Gábor jobbikos országgyűlési képviselő tiltakozott a középiskolák Hit Gyülekezetének való átadása ellen. „A Jobbik Magyarországért Mozgalom teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a Hit Gyülekezete nevű szélsőségesen magyarellenes, cionista szekta oktatási intézményeket vegyen át” – írta közleményében.

Schwartz Béla erre reagálva azt mondta: a Hit Gyülekezete az Országgyűlés által bejegyzett egyház, a negyedik legnagyobb az országban; „semmiféle szélsőséges tevékenységét nem ismerjük, bennünket oktatási tevékenysége érdekel”. A gyülekezet több nagyvárosban (Debrecenben, Salgótarjánban, Nyíregyházán, Pécsen) is tart fenn oktatási intézményeket, az ajkaiak tájékozódtak az ott folyó munkáról, s tapasztalataik pozitívak.

A Hit Gyülekezete szándéknyilatkozatában az áll, hogy minden tanuló szabadon gyakorolhatja vallását, pressziót nem alkalmaznak senkivel szemben. A polgármester szerint az egész ügy azért is érdekes, mert hamarosan a katolikus egyházzal írnak alá szerződést az egyik ajkai általános iskola átadásáról. „Velük is jól meg tudunk állapodni. Nem érzünk semmilyen különbséget a katolikus egyház és a Hit Gyülekezete között.”

A testületnek a vonatkozó szabályok értelmében május végéig döntenie kell az átadásról, addig a törvény által előírt fórumokkal egyeztetniük kell a tervezetet. Ha a többség támogatja az elképzelést, akkor a testület elé viszik a javaslatot, végleges döntésre – foglalta össze Schwartz Béla.

Hajdúsámsonban is azt tervezik, hogy a Hit Gyülekezetének adják át két intézmény fenntartói jogát. A helyi Fidesz-frakció kedden jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy megismerjék a szülők véleményét. Hamza Gábor polgármester szerint a képviselő-testület tagjainak többsége az átadásra vonatkozóan csak a szándékát nyilvánította ki, mivel egyedül a Hit Gyülekezete jelezte átvételi szándékát.