Béla
4 °C
15 °C

Vádat emeltek Szima Judit és társai ellen

2012.05.09. 13:05

A Kaposvári Nyomozó Ügyészség (KNYÜ) befejezte a nyomozást a Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára és 9 társa ellen indított bűnügyben. Az ügyészség a bírósági tárgyalásra a 10 vádlott, 75 tanú beidézésére és 77 tanú vallomásának felolvasására tett indítványt és továbbította a Szekszárdi Városi Bíróságra a vádiratot és a mintegy 21 ezer oldalnyi nyomozati iratot.

Szima Juditot jelentős értékre, folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett sikkasztással, nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalással, kisebb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és többrendbeli magánokirat-hamisítás vétségével vádolják.

Horváth Szilárd a Somogy Megyei Főügyészség vezetője szerint a vádlottak közül ketten szakszervezeti tisztségviselők, a többiek pedig különböző beosztásokban, például pénzügyi ügyintézőként, ügyviteli alkalmazottként, dolgoztak a szakszervezetnél.

A főügyész szerint a vád alapján az előzetes letartóztatásban lévő Szima Judit saját gépkocsija használata során 2009 februárja és 2011 januárja között hamis útiköltség-elszámolásként mintegy 8 millió forintot tulajdonított el a szakszervezet általa kezelt pénzéből, de 2008-tól kezdődően két társával együttműködve másfél millió forintot utalt át azoknak fiktív hivatali útiköltség-elszámolásként.

A fentieken túlmenően a vádlott az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül szekszárdi lakásán az ingatlan modernizálását szolgáló beruházásokat végeztetett el, amelynek ellenértékét, több mint 18 millió forintot a szakszervezet pénzéből egyenlítette ki és hamis segélyezési kérelmek és fiktív útiköltség-elszámolások révén fizetett ki különböző juttatásokat a bejelentés és munkaszerződés nélkül dolgozó munkatársának, illetve fiktív útiköltség-elszámolásokkal fedezte kollégáinak túlóráit.

A KNYÜ 2011. június 2-án „konkrét adatokkal alátámasztott feljelentés alapján hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást a TMRSZ működése során elkövetett cselekmények miatt ismeretlen tettes ellen.” Szima Juditot még aznap őrizetbe vették, majd előzetes letartóztatásba helyezték.

A Kaposvári Városi Bíróság 2011. június 6-án megszüntette a szakszervezeti vezető előzetes letartóztatását, ellene lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el Létavértesre. Az ügyészség indítványára 2011. november 27-én Szima Juditot ismét előzetes letartóztatásba helyezték a büntetőeljárás meghiúsítása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt, továbbá azért, mert megszegte a lakhelyelhagyási tilalmat.