Somogyi Ábel perel a breivikezésért

2012.05.10. 13:41
Jó hírneve megsértése címén polgári pert indított Végh József kriminálpszichológus ellen az iskolai mészárlás tervezésével vádolt jogi egyetemista, Somogyi Ábel. Egymillió forintot és bocsánatkérést követel Véghtől, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy büntetőügy indult ellene. A keresetét nem erre alapozza, hanem arra, hogy szerinte Végh egy interjúban a norvég tömeggyilkoshoz hasonlította, és egészségi állapotáról, állítólagos betegségéről is véleményt mondott. Végh ügyvédje szerint a kereset alaptalan.

Csütörtökön tartották meg a Fővárosi Törvényszéken annak a személyiségi jogi, polgári pernek az első tárgyalását, amelyet az iskolai mészárlás tervezésével vádolt jogi egyetemista, Somogyi Ábel indított Végh József pszichológus ellen. Somogyi egymillió forint kártérítést követel Véghtől, mert szerinte megsértette a jóhírnévét, becsületét, emberi méltóságát. Bár a per Végh néhány, a médiában tett kijelentéséről szól, a két peres fél közti konfliktus ennél mélyebb. Végh Józsefnek ugyanis nagy szerepe volt abban, hogy Somogyi Ábel a vádlottak padjára került, és közel két évet töltött előzetes letartóztatásban.

Az egyemistát 2010 februárjában azután vették őrizetbe a rendőrök, hogy egyik évfolyamtársa, aki megijedt tőle, felhívta tanácsért Végh Józsefet. Végh meghallgatta a lány észrevételeit, elolvasta az általa elküldött verseket, blogbejegyzéseket, és arra a következtetésre jutott, hogy a fiatalember veszélyt jelent. Másnap reggel felhívta egy rendőr ismerősét, és elmondta mindezt. Somogyit még aznap elfogták a rendőrök az utcán.

Végh József klinikai szakpszichológus
Végh József klinikai szakpszichológus
Fotó: E. Várkonyi Péter

Akciójukat azonban nem Végh jelzésére, hanem egy névtelen telefonos bejelentésre alapozták, amely arról szólt, hogy valaki fegyverrel fenyegetőzik az utcán a XI. kerületben. A telefonáló nem nevezte néven az illetőt, de részletes személyleírást adott róla, az incidens helyszíneként pedig azt a budai utcát és házszámot jelölte meg, ahol Somogyi akkoriban élt. Hogy ki volt a névtelen telefonáló, nem derült ki. Amikor elfogták Somogyit, nem volt nála fegyver, ezzel végül soha nem is gyanúsították meg. Elfogása után, a rendőrségen viszont már kérdezték az állítólagos mészárlási tervéről, így indult el máig sem lezárult büntetőügye a 22 rendbeli emberölés előkészületéről.

A rendőrségen találkozott Végh Józseffel, akit a rendőrök azért hívtak oda, hogy eseti szakértőként beszélgessen el vele, amíg a kihallgatására vár. Somogyi állítása szerint nem tudta, hogy a pszichológus jelentést, szaktanácsadói véleményt ír a rendőröknek a beszélgetésükről. Véghet egyébként az elhangzottak abban a véleményében erősítették meg, hogy a veszély reális.

Ugyan a polgári pernek nem tárgyai ezek az előzmények, Somogyi felidézte mindezt a keresetlevelében. Úgy fogalmazott, hogy Végh "egyszemélyes hadjáratot" folytat ellene. Az egyetemista szerint a pszichológus "a büntetőügy kezdete óta rendszeresen, az eljárás sarkalatos eseményeikor fokozott gyakorisággal nyújt elferdített képet vezető médiumokban arról a bizonyos beszélgetésről", valamint az ő - állítólagos - pszichés megbetegedéséről, személyiségéről, jelleméről. Keresetében rágalomözönnek nevezte a Végh-nyilatkozatokat, és megjegyezte, hogy talán már korábban lépnie kellett volna, de erőit lekötötte az ellene folyó eljárás, az előzetes letartóztatás "gyötrelmeivel való megküzdés".

Nem akarja, hogy Breivikhez hasonlítsák

A pert végül egy 2011. november 21-i médiaszereplés miatt indította el. A TV2 Mokka című reggeli műsorában szerinte Végh "átlépte a Rubicont". Elsősorban két dolgot sérelmezett. Az egyik, hogy szerinte Végh az interjúban egy lapon emlegette őt Breivikkel, a norvég tömeggyilkossal. Végh az interjúban arról beszélt, hogy Somogyi médiaszereplései akár még hasznosak is lehetnek, mert lehet, hogy kielégül ezzel, és nem fog elkövetni bűncselekményt. Somogyi keresete szerint Végh egy félmondatában szó szerint így fogalmazott: " a norvégok ugye nem engedik nyilatkozni az ő gyilkosukat". Somogyi szerint ez lényegében azt jelenti, hogy Végh nagy nyilvánosság előtt legyilkosozta, mivel szavait úgy lehet értelmezni, hogy a norvégoknak is megvan a maguk gyilkosa, és nekünk, magyaroknak is megvan a magunk gyilkosa, mégpedig ő maga.

A másik dolog, amit sérelmezett, az az egészségi állapotára vonatkozó rész az interjúban. A pszichológus ugyanis arról beszélt: reméli, hogy az egészségügy szempontjából képben marad Somogyi Ábel, elviszik a szükséges gyógykezelésre. Azt is mondta, hogy a veszély bármikor fennállhat, mindaddig, amíg Somogyi gyógykezelést nem kap. Somogyi keresetében rámutatott, hogy nem hatalmazta fel Véghet arra, hogy az  - általa vélt - egészségi állapotáról "ország-világ előtt nyilatkozgasson". Szerint ezek a megjegyzések rá nézve sértőek, lealacsonyítóak, és azt a hamis látszatot keltik, mintha bizonyos betegségben szenvedne, ráadásul emiatt veszélyes a társadalomra.

Bocsánatkérést is vár

Somogyi Ábel elmeállapota egyébként megosztja az eddig kirendelt szakértőket, nem értenek egyet. A büntetőügyben eljáró bíró a legutóbbi tárgyaláson arról rendelkezett, hogy a végső szót az Egészségügyi Tudományos Tanács mondja majd ki. A polgári per csütörtöki tárgyalásán egyébként a bíró külön rá is kérdezett az eddig készült elmeszakértői véleményekre.

A tárgyaláson Somogyi még megtoldotta a sérelmezett kijelentések számát. Kérte, vegye az eddigiekhez a bíróság azt is, amikor Végh az interjúban arról beszélt, hogy ő folyamatosan szorult ki a társasági életből az egyetemen, nem tudott jól kapcsolatot kezdeményezni lányokkal sem

A Végh elleni keresetben Somogyi hivatkozik arra, hogy mivel büntetőeljárás hatálya alatt áll, helyzete kiszolgáltatottabb, sebezhetőbb az általánosan megszokottnál. Az egymillió forint nem vagyoni kártérítés mellett azt is kéri a bíróságtól, hogy kötelezze Véghet nagy nyilvánosság előtti bocsánatkérésre a sérelmezett kijelentései miatt.

Tudományos tények és kiragadott részletek

A beperelt pszichológus korábban azt kérte a bíróságtól, hogy függesszék fel a polgári pert a büntetőeljárás jogerős befejezéséig, de a bíróság ezt a kérelmet elutasította. Így csütörtökön Végh ügyvédje már azt kérte: minősítsék Somogyi kérelmét alaptalannak, és fizettessék meg vele a perköltséget. Szerintük Végh nem sértette meg az ő személyiségi jogait, nyilatkozatai nem jogellenesek, hanem közérdekűek voltak. Az ügyvéd hosszasan ismertette a Somogyi ügye előtt történt külföldi iskolai mészárlásokat, beszélt a pécsi ámokfutóról is. Részint azzal érvelt, hogy Végh szavait kiragadta Somogyi a szövegkörnyezetükből. Az ügyvéd szerint Végh nem közvetlenül hasonlította össze őt Breivikkel, csak azért került ez szóba, mert a médianyilvánosság szerepéről volt szó az interjúban.

Hangsúlyozta: nem vitás, hogy amíg jogerősen el nem ítélik, ártatlannak tekintendő Somogyi. Szerinte Végh nem is a bűnösségéről nyilatkozott, hanem "tudományos tényeket" állított. Egy korábbi bírósági döntésre hivatkozva emlékeztetett arra, hogy még a téves vélemény sem ad alapot személyiségi jogsértés megállapítására, bár szerinte egyébként Végh véleménye még csak nem is volt téves. Nem volt durván sértő, indokolatlanul bántó sem, tette hozzá.

A polgári per július 12-én folytatódik, akkor fogja megnézni a bíróság a Mokka adását. A bíró megígérte, hogy addig betekint a büntetőügy anyagába is. Somogyi Ábel tavaly november óta védekezik szabadlábon, büntetőügyében még nem született első fokú ítélet sem. A bíró szeptember 18-ra tűzte ki a következő tárgyalási napot.