Marcell
18 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Hibás a történelemérettségi javítókulcsa

2012.05.10. 18:25 Módosítva: 2012.05.10. 20:40

A Történelemtanárok Egylete (TTE) a középfokú történelem írásbeli vizsga javítókulcsának korrigálását kéri, mert az egyik feladatban több helyes választ lehetett adni; ilyenre a múlt évben is akadt példa - közölte Miklósi László, a szervezet elnöke csütörtökön.

A 8. feladatban a diákoknak az 1929-1933-as nagy gazdasági világválság idejéből több megadott fogalom közül három képhez kellett kiválasztani a legmegfelelőbbet. Az első képen egy karikatúra látható, amelyen egy tehén menekül esernyővel a rá zúduló tejesdobozok elől. Az MTE szerint ehhez a képhez a "túltermelés" kifejezés mellett "az ipari termelés visszaesése" kifejezést is helyes megoldásnak kell tekinteni. "Fontosnak tartjuk, hogy a megoldókulcsban egyetlen helyes válasz helyett a másik meghatározás is elfogadható legyen" - fogalmazott Miklósi László.

Hangsúlyozta azt is: a minden szempontból korrekt értékelést különösen fontossá teszi, hogy a diákok érettségi eredménye - és ezáltal továbbtanulási lehetősége - akár egyetlen ponton is múlhat. A TTE sajnálatosnak tartja, hogy, bár erre azonnal, még jóval a javítókulcs kiadása előtt felhívta a figyelmet, az illetékesek nem vették figyelembe a problémát - tette hozzá.

Az Oktatási Hivatal csütörtökön azt közölte, hogy szakmai kérdésekben a tételkészítő bizottság az illetékes, és erre a felvetésre is ők fognak majd válaszolni.