Zavarok a szegedi hittudományi főiskolánál

2012.05.10. 10:27
Távozott posztjáról a szegedi hittudományi főiskola dékánja, Györgyiné Koncz Judit, aki érintettje volt a galferences blog által kirobbantott botránynak. Skamla Gábriel, aki a blog szerzői szerint 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát, továbbra is az intézmény tanulmányiosztály-vezetőjeként dolgozik, nem függesztik fel állásából a belső vizsgálat végéig.

„Köszönjük a feljelentést, és kérjük a hatóságokat, hogy a hittudományi főiskola kérése szerint mindenre kiterjedően nyomozzanak” – írták legfrissebb bejegyzésükben a galferences blog üzemeltetői. Ők voltak azok, akik április közepén feltört elektronikus postafiókokból származó leveleket szivárogtattak ki az interneten.

A dokumentumokban az állt, hogy Skamla Gábriel, a Gál Ferenc Hittudományi Főiskola tanulmányi osztályának vezetője 130 ezer forintért vásárolta a szakdolgozatát, valamint hogy Farkas Petra HÖK-elnök (a rektor titkárnője) témavezetője, Györgyiné Koncz Judit dékán kérésére maga írta meg a bírálatot saját szakdolgozatához, amire jeles osztályzatot javasolt magának – írta meg a Délmagyarország.

Az ügy kirobbanása után Kozma Gábor rektor belső vizsgálatot rendelt el a blogon megjelent tartalmakkal kapcsolatban. Kozma rendőrségi feljelentést is tett ismeretlen tettes ellen, kérve, hogy a rendőrség a vizsgálat során esetlegesen felmerülő egyéb bűncselekmények miatt is rendelje el a nyomozást. Egyben indítványozta, hogy a blogon megjelent közlésekben érintett személyeket tanúként hallgassák meg.

A Délmagyarország szerint Skamla Gábriel változatlanul dolgozik a tanulmányi osztályon, Farkas Petra pedig a rektori titkárságon, nem függesztették fel őket a belső vizsgálat lezárultáig, Györgyiné Koncz Judit viszont már nem dolgozik a főiskolán.

A blogon található levél szerint korábban azt írta Farkas Petra Skamlának, miután tudomást szerzett az elektronikus postafiókok feltöréséről, hogy „neked nincs semmi rejtegetnivaló dolgod a fiókjaidban (mármint úgy értem, hogy a munkahelyeddel kapcsolatban). Mert Judit esetében mikor feltörték a Károlin a gmailes fiókját, akkor volt benne rejtegetnivaló! A hamis költségtáblázatot, amit átküldött a Károli rektorának, gazdaságisának, fel is tették a blogra”.

Önéletrajza szerint a végzettségét tekintve ének–népművelés szakos Györgyiné Koncz Judit 2011-ig a Károlin tanított, ahol a rektorhelyettes volt. Szegeden oktatási igazgató, a humántudományi kar dékánja volt.

„Györgyiné Koncz Judit kiemelkedő szerepet vállalt a főiskola humántudományi karának megalapításában, és ennek érdekében rengeteg munkát végzett, háttérbe szorítva tudományos tevékenységét is. Most visszatért a tudományos munkához, amely miatt a vezetői feladat ellátására létesült munkaviszonya közös megegyezéssel került megszüntetésre” – válaszolta a dékán távozását firtató kérdésre Kozma Gábor.

Kozma Gábor szerint sajnálatos, hogy egyesek „nem is akarnak különbséget tenni a véleménynyilvánítás szabadságjoga és a jó hírnevet, becsületet sértő tényállítások között”. A rektor elmondta, hogy „munkajogi vagy más természetű jogkövetkezményt csak akkor és annyiban alkalmaz, ha az erre hatáskörrel rendelkező hatóság olyan tartalmú jogerős határozatot hozott, amely a felelősség kérdésében elmarasztaló rendelkezést tartalmaz”, ezért nem történtek további elbocsátások az ügyben.