Bánki Erik válthatja Áder Jánost Brüsszelben

2012.05.11. 07:33
Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának fideszes elnöke kaphatja meg azt az európai parlamenti mandátumot, amely Áder János köztársasági elnökké választásával üresedett meg.

A Magyar Nemzet szerint a kérdésről már tárgyalt a nagyobbik kormánypárt elnöksége is.

A politikus nem cáfolta a lap értesülését, mindössze annyit mondott, nem illetékes nyilatkozni az ügyben. A jelölésre a Fidesz alapszabálya szerint a párt országos választmánya jogosult, amely május 17-én ülésezik.

Bánki Erik a Fidesz-KDNP 2009. évi európai parlamenti választási listájának 35. helyén szerepelt. Elődjéhez hasonlóan valószínűleg szintén az EP környezetvédelmi bizottságában dolgozhat majd - írta a Magyar Nemzet.

A pártvezetést egyébként nem köti a 2009-es EP-választás idején összeállított jelöltlista sorrendje, bárkit választhat a névsorból. OVB mindezek ismeretében adja ki a mandátumlevelet az új EP-képviselőnek, és erről tájékoztatja az EP elnökét.

2010-ben Schmitt Pál is lemondott európai parlamenti mandátumáról, mert először az országgyűlés elnöke, majd köztársasági elnök lett. A pártelnökség akkor a Fidesz-KDNP közös lista 62. helyéről Pelczné Gáll Ildikót jelölte utódjául.