Nem ügyelhetett volna a vércukorszintmérőt félreértő orvos

MTI/Index
2012.05.11. 16:47

Megkezdődött a vércukorszintmérő műszer jelzését nem ismerő, ezért azt félreértelmező orvos pere pénteken a XVIII.-XIX. kerületi bíróságon. Az ügyészség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja az egy évvel korábban, akkor rezidensként orvosi ügyeletet ellátó fiatal nőt, mert egy magas vércukorszintű beteggel cukros oldatot itatott.

Az ügy első tárgyalási napján szakértőket hallgatott meg a bíróság, akik szerint a rezidens nem is láthatott volna el önállóan, felügyelet nélkül ügyeleti munkát a XIX. kerületben, még egy ambuláns lapot sem tölthetett volna ki. A meghallgatott szakértők nyilatkozata szerint a szakmai hibát nem azzal követte el P. Nóra, hogy cukros oldatott itatott a cukorbeteg férfival, hanem azzal, hogy nem várta meg annak hatását, így a beteg nem kaphatott gyors kórházi ellátást. A tárgyaláson a vádlott arra is utalt, hogy Kispesten ez nem volt rendhagyó eset.

A védő a tárgyaláson egyebek mellett azzal védekezett, hogy a nő rezidensként, lényegében gyakorlat nélkül végezte az ügyeleti munkát, és ez a rezidensképzés jellemző problémája. A tárgyaláson P. Nóra azt is elmondta, a műszer használatára az egyetemen nem tanították meg, és arra a kerületi orvosi ügyeletet biztosító egészségügyi szolgáltató cég sem készítette fel.

N. Krisztina, az elhunyt beteg élettársa a bírónak arra a kérdésére, haragszik-e P. Nórára, nemmel válaszolt, és arról beszélt, sajnálja (az akkor 25 éves) „kislányt”, de úgy gondolja, meg kell tanulnia, hogy vállalnia kell a tettei következményeit. N. Krisztina azt mondta, nem kér kártérítést sem, a mostani eljárással azt akarja elérni, hogy hasonló tragikus eset másokkal ne történhessen meg a jövőben. A bíróság a következő tárgyalási napot szeptember 13-ra tűzte ki.

Az esetre még 2011. február 7-én hajnalban került sor, amikor egy idősebb inzulinos cukorbeteg férfi vizsgálatakor a rezidens két vércukorszintmérő „HI”, vagyis magas jelzését is félreértette. Úgy vélte, a készülék hibás, ezért sűrű cukoroldatot itatott a férfival, majd elment. Egy órán belül azonban újra hívták az ügyeletet, mert a páciens rosszabbul lett. A gép megint magas jelzést adott. Ekkor a nő ismét azt hitte, hogy a gép meghibásodott. Az asszisztense világosította fel, hogy a „HI" az angol high (magas) rövidítése, de már késő volt. Bekötött egy infúziót, majd később mentőt hívott, azonban már nem tudták újraéleszteni a férfit. A vád szerint később visszakérte az első alkalommal kiállított ambuláns naplót, ám a cukorbeteg férfi élettársa ekkor már bizalmatlan volt, és nem adta azt oda.