Melinda, Vivien
-5 °C
3 °C

Orbán: Új helyzet van keleten magyarügyben

2012.05.11. 10:06

A  miniszterelnök szerint új helyzet van Magyarország keleti határainál magyarügyben. Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth rádióban beszélt az új román kormány első intézkedéseivel kapcsolatban.

„Felszólítom, hívom az ott [Romániában] működő magyar politikai szervezeteket, hogy keressék egymással az együttműködést” – közölte a kormányfő, és kijelentette, hogy bár a politikában szükséges rivalizálni, de a mostani helyzetben a verseny felett ott van az együttműködés, az összetartás mindent felülíró eszméje.

Orbán Viktor szerint egész Európának figyelnie kell, „nehogy itt, a közép-európai térségben hirtelen nemzeti ellenségeskedések irányába forduljon az élet".

A hétfőn beiktatott baloldali román kormány első intézkedéseivel megakadályozta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozását. Az új hatalom képviselői kijelentették, szakítanak az arányos képviselet elvével, és tisztán egyéni választókerületes parlamenti választási rendszert alakítanak ki. Nyilvánvalóvá tették ugyanakkor, hogy a parlamentben 2005 óta elakadt kisebbségi törvényt a kulturális autonómia fejezete nélkül kívánják elfogadtatni.