A héten az egerszegiek tüsszöghettek a legtöbbet

2012.05.12. 16:41

A hét első felében a hűvösebb, esősebb időnek köszönhetően országszerte jelentősen visszaesett a pollenterhelés, de az idő javulásával több növény virágporának koncentrációja ismét elérte az allergiások számára tüneteket okozó szintet, közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Facebook-oldalán szombaton.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) péntekig feldolgozott adatai szerint a héten a pázsitfűfélék virágporából mértek magas szintet Zalaegerszegen, de a többi városban is elérte a tüneteket okozó közepes szintet. Szintén tüneteket okozó koncentrációban regisztrálták a fenyőfélék, az eperfafélék, a tölgy, a kőris, valamint Pécsett a platán virágporát is.

A héten alacsony koncentrációban jelen volt még a ciprus- és tiszafafélék, a juhar, a nyír, a gyertyán, a dió, a vadgesztenye, a bodza és a szelídgesztenye virágpora, a nyári gyomok közül pedig regisztrálták még a csalánfélék, a lórom és a kender pollenszemeit is. Az ÁNTSZ szerint az esős idő következtében az allergén gombák koncentrációja emelkedhet meg.