Bonifác
10 °C
17 °C

Elégedett Hoffmann Rózsával az új miniszter

2012.05.12. 00:09 Módosítva: 2012.05.12. 00:09

A látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy mindenhez ért – mondta a Hír Tv Péntek nyolc című műsorában Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter, aki hétfőn lép hivatalba. Balog azt mondta: az államtitkárokat, akik tulajdonképpen államminiszterek, a saját területükön hagyja dolgozni, nekik kell érteniük az ügyekhez.

Megerősítette: az egyházügyi államtitkárság élén Hölvényi György váltja Szászfalvi Lászlót. Hölvényit modern kereszténydemokrata emberként jellemezte, aki a vallásközi dialógusok világában elismert ember. Balog Zoltán további személyi változásokról nem kívánt beszélni. Egyelőre senkinek nem mondta, hogy megy, vagy marad, azt kell nézni, ki az, aki ebben az új működésű rendszerben jól érzi magát - mondta.

Szőcs Géza kulturális államtitkárról azt mondta: a kultúra a jobboldal számára szívügy, központi ügy. Ha itt valami nem jól működik, akkor előáll egy olyan helyzet, hogy a kultúrpolitika gyenge, miközben a kultúránk erős. Ezt központi dolognak tartom, és úgy fogom a személyi döntést meghozni, hogy aki most vezeti az államtitkárságot alkalmas-e arra, hogy sokkal jobban koncentráljanak erre a területre.

Kicsit valóban széttagolódott a rendszer, csomó minden "kézen-közön elszivárgott ebből az államtitkárságból", és újra erős államtitkársággá kell tenni – tette hozzá. Azt mondta: a fejében nem kulturális koncepció, vagy stratégia van, hanem egy egységes nemzetstratégia, amiben megvan a kulcsszerepe a kultúrának, az oktatásnak, és a társadalmi felzárkózásnak is.

Az oktatásról azt mondta: óriási munkát végeztek el Hoffmann Rózsa és a munkatársai, ahol hiány van, ahhoz képest, amit elterveztek, az nem az államtitkárság hiánya. Hozzátette: alapvetően elégedett a munkájukkal, most jön egy olyan fázis, amelyben eldől, sikeresek-e vagy sem, és az új köznevelési kerettörvény azt szolgálja-e, hogy a magyar iskolarendszer sokkal jobb színvonalú legyen, mint tíz évvel ezelőtt volt.

Mint mondta, amíg az egészségügyben a leltár nem készült el, addig itt sem tudnak változtatni. Egy kórházat sem fognak azonban bezárni, még akkor sem, ha lesznek olyanok, amelyek átállnak krónikus ágyak fenntartására. Ilyen értelemben a kapacitást nem akarják csökkenteni, hanem ésszerűsíteni akarják azt - mutatott rá.

Arról is beszélt, hogy a szociális rendszer gyermekbarát "akar lenni", a gyermekeket védi, és úgy kívánják a szociális ellátórendszert működtetni, a juttatásokat adni, hogy azok munkára ösztönözzenek.