Késni fog az ócsai adóspark átadása

2012.05.14. 06:52

Nyáron már valószínűleg nem készülnek el azok a családi házak, amelyeket az otthonukat elveszített devizahiteleseknek szántak, írja a Blikk. A lapnak Horváth Tamás ócsai alpolgármester a beruházás előkészítésérol azt mondta: az önkormányzat az elmúlt hónapokban megszerezte a több mint harminc szakhatósági engedélyt, a leendő építési területet pénteken adták át az elektromos műveknek. Megerősítette, hogy az építkezés az eredeti tervekhez képest csúszik. Ennek szerinte az az oka, hogy sok egyeztetésre, engedélyre és körültekintő munkára volt szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly nyáron, június elején beszélt először az adóspark felépítésének ötletéről. A Blikk felidézi, hogy akkor Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára úgy vélte: az első házakba már idén márciusban beköltözhetnek a családok. Később viszont először júniusra, aztán júliusra tolódott az átadás tervezett ideje, mert úgy döntöttek, hogy közmunkában épüljenek a házak.

A szociális családi házak építésére a pályázók május 2-ig tehettek ajánlatot, a közbeszerzés jelenleg a hiánypótlási szakaszban van, válaszolta a Blikk megkeresésére a belügyminisztérium. Azt nem tudták megmondani, mikor kezdődik az építkezés, és mikorra várható az átadás. Az állam egyébként ötszáz ház építését tervezte eredetileg, a mostani első fázisban nyolcvan kivitelezését írták ki.

A Blikk számításai szerint a családok ősz előtt nem költözhetnek. A lap emlékeztet rá, hogy a tényleges építkezés csak a pályázatok elbírálása és a szerződés aláírása után kezdődhet, ami várhatóan május vége, június eleje lehet, ezután pedig tizenhárom hétbe telhet, amíg kulcsrakészen fognak állni a házak. A Közbeszerzési Értesítőből kiderül: az elbíráláskor a legfontosabb szempont nem a gyorsaság, 80 százalékban azt veszik figyelembe, melyik cég adja a legelőnyösebb árajánlatot, és csak tíz-tíz százalékot nyom a latban a határidő, valamint a vállalt garancia ideje.