Lázár lesz a kormányzás politikai tükre

2012.05.14. 14:03
Orbán Viktor kormányfő a hétfői frakcióülésen arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy a kiszámíthatatlan európai gazdaság miatt július 13-ig ne menjenek szabadságra. A kormányátalakításról azt mondta, hogy a Miniszterelnök vezetőjeként Lázár János lesz a kormányzás politikai tükre. A kormányfő arról is beszélt, hogy a frakcióvezetésre két jelöltje volt, Kósa Lajos azonban nem vállalta a posztot.

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz – mondta az MTI-nek Orbán Viktor kormányfő a Fidesz-KDNP hétfői frakcióüléséről távozva. Az ülésen Orbán a Fidesz új frakcióvezetőjének Rogán Antalt jelölte, Lázár János jelenlegi frakcióvezető ugyanis Varga Mihály utóda lesz a Miniszterelnökség élén.

Az ülésen az európai helyzetről az MTI szerint Orbán azt mondta: Görögországban nagy a baj, a francia elnökválasztás több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot. Szerinte arra kell készülni, hogy a következő hónapokban is kiszámíthatatlan módon működik majd az európai gazdaság. Orbán ezért azt kérte a Fidesz-KDNP képviselőitől, "most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket", a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as büdzsé vázának, és szeptemberben már csak a költségvetés nagyobb egységein belüli részdöntéseket kell meghozni.

Orbán azt mondta: abban bízik, hogy a két éve épülő új gazdasági rendszer "összességében nagyobb teljesítményre lesz képes, mint ma azt sokan gondolják”. Hozzátette: „óvatos duhajnak kell most lenni, inkább kétszer túlbiztosított tervezéssel kell előállnunk, mert az európai válság meg általában a felfordult állapot a világgazdaságban azt követeli meg, hogy óvatos tervezési filozófiát kövessünk".

Az ülés egyik résztvevője az Indexnek azt mondta: a parlament tavaszi ülésszaka a tervek szerint július 13-ág tart majd. A képviselő szerint ezért a kormányfő azt kérte, hogy addig a képviselők csak rövidebb szabadságokat vegyenek ki. A forrás szerint Orbán a mindössze tíz percig tartó beszédében kitért arra is, hogy az európai politika bizonytalansága miatt erős politikai kormányzásra van szükség. Ennek részeként a kormányfő beszélt a pénteken bejelentett kormányátalakításról is.

A kormányfő - az Indexnek nyilatkozó képviselő szerint - azt mondta: az első Orbán-kormány idején a politikai és a közigazgatási kormányzás egy helyen a Miniszterelnöki Hivatalban összpontosult. A második Orbán-kormány ezen úgy próbált változtatni, hogy a közigazgatási kormányzás Navracsics Tibor vezette Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) került. A forrás szerint Orbán a hétfői frakcióülésen azt mondta: a kormányfő hivatalát, a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnak az lesz a feladata, hogy a közigazgatási kormányzás politikai tükrét adja meg. Egy másik résztvevő szerint Orbán arról is beszélt, hogy a kormányzás következő szakaszában a politikai kérdések jobban előtérbe kerülnek, Lázár pedig jól ismeri a frakciót, így jobban tud majd közvetíteni a kormány és a frakció között.

A képviselő szerint Orbán szavaiból az derült ki, hogy a Miniszterelnökség jelenlegi vezetője Varga Mihály a „politikai tükör” feladatot azért nem tudta megfelelően megjeleníteni, mert Varga alapvetően gazdasági szakember. Az IMF-tárgyalások közelsége miatt viszont szükség van Varga szakértelmére, a tárgyalásokat jelenleg vezető Fellegi Tamás ezért háttérbe húzódik. Egy másik kormánypárti képviselő azt mondta: Orbán azzal érvelt Varga kinevezése mellett, hogy az IMF tárgyalások előkészítése megtörtént, a lebonyolítás azonban már egy szakközgazdászt igényel.

A frakcióvezetésről a képviselő szerint Orbán azt mondta, hogy két jelöltben gondolkodott, Kósa Lajosban, a Fidesz ügyvezető alelnökében, illetve Rogán Antalban, a parlament gazdasági bizottságának vezetőjében. Kósa azonban nem vállalta a felkérést – mondta Orbán az ülésen a képviselő szerint. Rogán mellett szólt többek között, hogy a gazdasági válság miatt számos gazdasági tárgyú törvény kerül a jövőben a parlament elé. Egy másik forrás szerint Orbán Rogánról azt mondta, hogy fiatal kora ellenére kellő politikai tapasztattal rendelkezik. A hétfői ülésén ennek ellenére nem szavaztak az új frakcióvezető személyéről. A forrás szerint komoly kérdésről van szó, ezért nem döntöttek azonnal a kérdésben.

Orbán pénteken Kossuth Rádióban jelentette be a kormányzati személycseréket. Eszerint Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője lesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár Jánost Rogán Antal válthatja a Fidesz-frakció élén. Június 1-jétől pedig Fellegi Tamás helyett Varga Mihály, a Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár lesz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője. Fellegi a jövőben Orbán tanácsadója lesz. Május elején pedig Réthelyi Miklóst jelentette be, hogy lemond a posztjáról, az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) új vezetője Balog Zoltán lett.