Nem lehet krematórium a szomszédban

2012.05.15. 06:31

A temetőkről és a temetkezésről szóló törvény módosításáról készített kormányrendelet tervezete került fel a kormany.hu-ra. A belügyminisztériumhoz kötődő iromány módosítaná a jelenleg hatályos jogi szabályozást az újonnan épülő krematóriumokra vonatkozóan, mivel az nem határoz meg védőtávolságot annak kapcsán, hogy milyen közel lehet krematóriumokat üzemeltetni például kórházakhoz képest.

A hamvasztóüzemek működése (melynek nagyobb része a főváros környékén található) a kormányzat szerint nem okoz közvetlen egészségi ártalmat, de tekintettel arra, hogy a krematóriumok működése pszichés megterhelést okozhat a közvetlen környezetében élők számára, indokolttá teszi a védőtávolság bevezetését.

A módosítás értelmében „temető területén kívül, fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, szanatórium, szociális ellátó intézmény, lakó- és szállásépület, üdülő, oktatási, nevelési és kulturális intézmény, vendéglátóhely, vendéglátóüzlet ingatlanától számított 1000 méteres távolságon belül hamvasztóüzem nem üzemeltethető.”

A fenti szabályhoz még hozzájön, hogy a temetők területén belül is legalább 100 méteres távolság kell majd a temető bármely falától a krematóriumok törvényes működtetéséig. Az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta, így még nem ez a hivatalos verzió, de a javaslat szerint 2012. szeptember elsején kellene hatályba lépnie a változtatásoknak.