Péterfalvi nem engedné megsemmisíteni a nemzeti konzultációs kérdőíveket

2012.05.15. 10:53

A Fővárosi Törvényszék tegnap megszüntette azt a pert, amit a 2011-es nemzeti konzultációt lebonyolító Közigazgatási és Elektronikus Közszolgálatások Központi Hivatala (KEK KH) indított Jóri András adatvédelmi ombudsman a kérdőíveket megsemmisítését elrendelő határozata ellen.

Az ombudsman szerint az 1,065 millió visszaküldött, és azóta is a KEK KH által őrzött kérdőív a feladók politikai véleményével kapcsolatos, különösen védett adatokat tartalmaz. Miután a kérdőívek visszaküldői az egyedi vonalkód alapján beazonosíthatók, az adatgyűjtést súlyosan jogsértőnek találta.

A per megszűnésével Jóri határozata automatikusan jogerőssé vált, a kérdőíveket 15 napon belül meg kell semmisíteni. Az adatvédelmi ombudsman intézménye azonban januárban megszűnt, Jórit menesztették, és a helyébe lépő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője, Péterfalvi Attila ma bejelentette, hogy új eljárást indít az ügyben.

A NAIH közleménye Jóri határozatát vállalhatatlannak és jogszerűtlennek nevezi, nem világos ugyanakkor, hogy a perbe lépése után Péterfalvi miért kérte a felperessel együtt az eljárás megszüntetését ahelyett, hogy a bíróságra bízta volna annak eldöntését, jogszerű volt-e a kérdőívezés. A per megszüntetésének kérelmezése előtt a felek egyezséget nyújtottak be a bírósághoz, amelyet eljárásjogi okokból a Törvényszék nem hagyott jóvá. Az egyezség tartalma, szövege egyelőre nem ismert.

Jóri András az Indexnek botrányosnak nevezte, hogy a NAIH új határozat kibocsátására készül a konzultációs kérdőívek sorsáról. Szerinte mivel az ügyben született közigazgatási határozata jogerős, ezért olyan, jogi szaknyelven "ítélt dologról" van szó, amiben már nem hozható új határozat.

Áprilisban Koszorús László fideszes képviselő törvényjavaslatot (pdf) nyújtott be a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény módosításáról. Elfogadása esetén vitán felül jogszerűen lehetne a nemzeti konzultációhoz hasonló felméréseket lefolytatni és azok adatait kezelni.

A luxemburgi Európai Bíróságon közben tárgyalási szakba ért az a per, amit az Európai Bizottság indított Magyarország ellen az adatvédelmi ombudsman menesztése miatt. Az EB szerint emiatt sérült az adatvédelmi intézmény függetlensége.