Péntken talajmenti fagyok is lehetnek

2012.05.16. 19:35 Módosítva: 2012.05.16. 21:02

Az erős, viharos széllökések miatt csütörtökre három megyére másodfokú figyelmeztetést, tizenhárom megyére, valamint a fővárosra pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerda délután több dunántúli kistérségre, valamint az ország északkeleti felére elsőfokú riasztást adtak ki az erős széllökések miatt. Az előrejelzések szerint a szeles idő csütörtökön is folytatódik, több helyen még erősebb széllökésekre is számítani lehet.

A meteorológiai szolgálat honlapján található figyelmeztető előrejelzés szerint csütörtökön Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében a szél erőssége az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatja. Így ezekre a területekre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a szolgálat.

A többi megyére - Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád megye kivételével - citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, vagyis csütörtökön az ország jelentős részén lehet 70 kilométeresnél erősebb szélre számítani.

A jelenlegi előrejelzések szerint csütörtökön az esti órákban már jelentősen mérséklődik a szél.

Az Időkép jelentése szerint pénteken reggel könnyen lehet, hogy a derült időben fagypont köré
csökkennek a hőmérsékletek. Péntekre virradóra az ország nyugati kétharmadán lecsendesedik a szél, már kevés lesz felettünk a felhő, így elsősorban nyugaton, északnyugaton, valamint a hegyvidéki völgyekben számítanunk kell talajmenti fagyok kialakulására - ez elsősorban az alacsonyabb, gyengébb növényekre lehet veszélyes így május közepén.

Érdemes lesz kellő figyelmet fordítanunk növényeink védelmére - hívja fel a figyelmet az Időkép. Nagyobb területeken füstöléssel, permetezéssel védekezhetünk, de konyhakertünkben az is elegendő lehet, ha erre az éjszakára letakarjuk a nöényeket.

A magasabb légrétegekben, nagyjából az 1400-1500 méteres magasságban észak-északnyugaton akár 0 fokos levegő is áramolhat fölénk. A helyzet még kissé bizonytalan, de jelenleg úgy tűnik, hogy nyugaton, északnyugaton a fagyzugos helyeken akár 2 méteres magasságban is előfordulhat gyenge fagy.